Kuntavaalit: Pirkanmaan ehdokkaat postinumeroalueittain - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Äänestä, jos haluat pitää lähipalvelusi – ehdokkaita on

Valtuutettujen asuinpaikka vaikuttaa päätöksiin, muun muassa kouluverkkoon.

10.6. 6:00

Kuntavaalien ennakkoäänestys päättyi vilkkaana ja varsinainen vaalipäivä koittaa sunnuntaina kolmen yön jälkeen. On hyvä syy uskoa, että kansa käyttäisi demokraattista oikeuttaan ahkerammin kuin 2017 vaaleissa. Tuolloin äänestysprosentti oli 58,9.

Tampereella lopullinen äänestysprosentti alkanee kuutosella, sillä tahti oli suurten kaupunkien ripein. Pirkanmaa pääsi koronatilanteessa perustasolle eikä tartunnan pelon takia ole syytä jäädä sunnuntaina kotiin.

Kuntavaaleissa valitaan kaikkein läheisemmistä asioista päättävät ihmiset. Valtuutetut ratkaisevat tärkeiden lähipalveluiden kohtalon kuten päivähoidon, koulunkäynnin ja vanhuspalvelut. Sote-uudistuksen jälkeenkin kunnat ovat vastuussa aivan oleellisista kuntalaisten tarpeista.

Aamulehti selvitti pirkanmaalaisten ehdokkaiden asuinalueet yhdessä Helsingin Sanomien kanssa tietopyynnöllä oikeusministeriöstä. Asuinpaikkatiedot saatiin 2 971:stä Pirkanmaan 3 064 ehdokkaasta. Alueina on käytetty Tilastokeskuksen tilastollisia postinumeroalueita.

Lue lisää: Katso, ketkä ehdokkaat asuvat samalla asuinalueella kanssasi Pirkanmaalla – ”Asuinpaikalla on merkitystä”, sanoo vaalitutkija

Tamperelaisittain tulos oli kiinnostava. Kuntavaaliehdokkaiden asuinpaikat jakautuvat maantieteellisesti tasaisemmin kuin nykyvaltuutettujen. Maaliskuussa Aamulehti selvitti, millä postinumeroalueilla Tampereen kaupunginvaltuutetut asuivat. Osa alueista oli yliedustettuina, mutta esimerkiksi Peltolammilla, Multisillassa ja Teiskon Terälahdessa ei asunut yhtään valtuutettua.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta laati 2017 vaalien jälkeen Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:lle Kuntavaalit 2017 -tutkimuksen. Kävi ilmi, että moni oli äänestänyt ”oman kylän” ehdokasta ja melkein joka toinen itselleen entuudestaan tuttua ehdokasta – sellainen tuntuu luotettavalta. Äänestämispäätökseen ei vaikuta pelkästään se, että valtuutetun halutaan ajavan oman alueen asioita.

Jos taas ehdokkaita ei äänestetä vaikka heitä kuinka olisi, tuntuu myös käytännössä. Jos ei mitään tilaa, ei myöskään paljon saa.

Pelkkä tasainen ehdokasasettelu ei nimittäin takaa vaalituloksen alueellista tasapuolisuutta. Turun yliopiston professorin ja VATT:n johtavan tutkijan Janne Tukiaisen mukaan valtuustoissa on aliedustettuina matalan koulutus- ja tulotason alueita – tämä ei näy ehdokasasettelussa, mutta lopputuloksessa kyllä. Korkeasti koulutetut ovat yleensä ahkerampia äänestäjiä kuin matalammin koulutetut.

Tukiaisen mukaan kunnanvaltuutettujen asuinpaikka vaikuttaa päätöksentekoon, muun muassa koulujen lakkauttamisiin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: