Rokotteen saaminen on avainkokemus, mutta sen jälkeen työ vasta alkaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Rokotteen saaminen on avainkokemus, mutta sen jälkeen työ vasta alkaa

20.6. 6:00

Aamulehti

Yhtenäiskulttuurin jäänteitä on vähän, mutta pandemian hoito tuottaa parhaillaan meille uutta avainkokemusta: ensimmäisen koronarokotteen saaminen.

Oma kokemukseni, yksi tuhansista, on Tampereen Ratinan rokotusyksiköstä: Kyltti ja vahtimestari ottavat vastaan, kiireiset mutta ystävälliset työntekijät ohjaavat saapujan tehokkaasti metri metriltä ja vaihe vaiheelta kohti rokotettavan tuolia ja pistosta, nopea mutta vilpitön hymy rokotteen antajalta, seuraava pistosaika korttiin, sitten odottelemaan valvotusti tovi, sitten ovesta ulos kirkkaaseen ulkoilmaan. Kaikki on ohi hetkessä, mutta maailma muuttui.

Operaatio on melkein liikuttava. Yhteiskunta pitää huolen omistaan, ammattilaisemme ovat rautaisia, me kansalaiset teemme yhdessä kunnollisesti osamme, toimimme kaikki yhdessä. Samassa tuolirivistössä istuvat kaikki rokotukseen tulevat: rakentaja haalareissaan ja asiantuntijatyön tekijä toimistounivormussaan, yksi lounastauolla, toinen vuosilomallaan. Joku miettii omaa terveyttään, toinen ikääntyvien läheisensä, kolmas odottaa kesän juhlia. Juhlava tapahtuma tuo mieleen äänestämisen tai varusmiehenä puolustusvoimien paraatiin osallistumisen. Kaikki käy hiotusti ja rutiinilla, kukin on samaan aikaan sekä yksin että osana suuren joukon jatkumoa, kyseessä on kansalaisvelvollisuus, kokemus on hieno ja puhdistava.

Rokotusyksikkö on upeaa, kovaa ja koskettavaa käytännön tason toimintaa, joka muistuttaa siitä, miten erinomainen julkinen koneisto meillä monella tavalla on. Työn tekijät ansaitsevat kaiken kiitoksen. Maailmassa on maita, joiden julkinen hallinto ei ole vielä edes tasolla, jolla se meillä oli jo viime vuosisadan alkupuolella. Lähtökohtaisesti kaikki toimii ja hyvässä uskossa, kaikkeen voi luottaa, meillä ei pääse rahalla jonon ohi piikille.

Kun rokotuskoneisto jauhaa, suurin kysymys on kuitenkin: Mitä seuraavaksi? Maailma ei palaa ennalleen vain sillä, että saamme kaikki täyden rokotesuojan tai palaamme läsnä työpaikalle. Sosiaalisia suhteita on katkennut, henkistä kuormitusta on liikaa, henkilökohtaisia talouksia tuhoutunut, ihmisiä päätynyt turvaverkkojen ulkopuolelle. Samaan aikaan oikeusvaltiomme periaatteita ja perusoikeuksia on vaarallisella tavalla murennettu, kun rajoitustoimet eivät ole aina perustuneet lakiin tai olleet oikeasuhtaisia.

Koronarajoitusten purkautuessa työ vasta alkaa. Kaikki on pidettävä mukana. Oikeusvaltio on keskusteltava ja korjattava jälleen kuntoon, jotta seuraavan kriisin tullessa perusoikeudet eivät ole entistä pahemmassa vaarassa. Meillä on osaaminen ja ammattilaiset, tahtoa tarvitaan. Johtajuudelle on nyt tilausta.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: