Koronatilanteen helpottuminen on jokaisesta kiinni - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronatilanteen helpottuminen on jokaisesta kiinni

Pirkanmaa on siirtynyt takaisin koronaviruksen kiihtymisvaiheeseen.

5.5. 5:00

Pirkanmaan alueellisella pandemiaohjausryhmällä oli tiistaina positiivista kerrottavaa: koronaviruksen ilmaantuvuus on laskenut edelleen maakunnan alueella, kuten myös koko Suomessa, ja siksi esimerkiksi museoita ja kirjastoja voidaan alkaa avata (Uutiset 6–7, 11).

Pahimmillaan Pirkanmaan ilmaantuvuusluku oli yli sadan sataa tuhatta asukasta kohden, kun nyt luku on noin viidessä kymmenessä.

Pirkanmaa on siirtynyt koronaluokittelussa leviämisvaiheesta takaisin kiihtymisvaiheeseen kuukausien odottamisen jälkeen. Taso on asteikolla puolessavälissä. Vielä alempana on perusvaihe, jossa virusta on, mutta se ei leviä.

Käänne on niin kutsutun koronanyrkin mukaan tapahtunut noin viikko sitten. Uutiset ovat ilahduttavia ja toivoa antavia. Viestiin sisältyy kuitenkin sana mutta.

Vappu keräsi ihmisiä viljalti Tampereen keskustaan. Samaan aikaan viikonloppuna testimäärät jopa puolittuivat arkipäivistä. Nyt odotetaan, näkyykö kevään odotettu avajaisjuhla jotenkin tautitilastossa. Tätä pandemiaohjausryhmäkin alleviivasi: virus on edelleen läsnä ja jotta takapakkia ei tulisi laajassa mittakaavassa, suositukset ja rajoitukset on otettava tosissaan.

Pitkä koronavuosi ja -talvi väsyttävät, mutta jotta pandemiatilanne ei pahenisi ennen rokotteiden laajaa kattavuutta, vielä on jaksettava pysytellä vain aivan lähimmäisten kanssa. Maskit ja käsihygienia ovat äärimmäisen tärkeitä.

Virustartuntojen määrä on laskenut tasaisesti viimeisten viikkojen aikana. Kuten nyrkki kuitenkin totesi, lasku on ollut vasta lyhytaikaista. Esimerkiksi viime marraskuussa tartuntatilanne oli suhteellisen rauhallinen, mutta kun rajoituksia alettiin lieventää, tartuntamäärät nousivat jälleen. Ilmiö oli sama niin Uudenmaan kuin Pirkanmaankin alueilla.

Toki nyt rokotukset etenevät nopeasti ja määrätietoisesti. Näin ei ollut puoli vuotta sitten. Pirkanmaalla oli tiistaihin mennessä saanut ensimmäisen rokotteen 28,9 prosenttia väestöstä. Koko Suomessa osuus on yli 30. Jos rokotteita Suomeen vain saadaan, terveydenhuoltokoneisto on valmiina niitä antamaan.

Pandemiaohjausryhmän viesti oli positiivinen, mutta varauksellinen. Edelleen joka päivä koronapotilaita hakeutuu Tampereen yliopistolliseen sairaalaan. Koronaväsymys on muuttunut ymmärrettäväksi ilmiöksi. Siltikin, nyt on vielä jaksettava odottaa laajoja kohtaamisia. Omalla toiminnalla suojelemme itseämme ja toisiamme.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?