Korona-ajan lasku on Tampereen talouden suuri kysymysmerkki - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Korona-ajan lasku on Tampereen talouden suuri kysymysmerkki

Huolimatta kuopan syventymisestä tulosennusteessa ja edelleen sumuisista näkymistä, on tilanne toiveikkaampi kuin vuosi sitten.

4.5. 6:00

Tampereen kaupungin talouden ennustetaan valuvan tänä vuonna reilut 31 miljoonaa euroa alijäämäiseksi. Se on noin 17 miljoonaa euroa vuosisuunnitelmaa heikompi tulos. Ennusteeseen sisältyy kuitenkin paljon epävarmuutta koronatilanteen takia.

Tampereen kaupungin viime vuoden erinomainen yli 63 miljoonan euron tulos ei kerro mitään kaupungin todellisesti taloustilanteesta, sillä ylijäämää kasvattivat koronamenoihin myönnetyt valtiontuet.

Tänä vuonna nähtäneen jo todellisempi tilanne, sillä koronan valtiontukien ja tuomien säästöjen arvioidaan olevan 49,6 miljoonaa euroa ja koronan aiheuttamien kustannusten ja tulomenetysten 45,1 miljoonaa euroa. Nettovaikutus olisi siis 4,5 miljoonan euron luokkaa. Kyse on toki arviosta.

Huolimatta ennustetusta kuopan syventymisestä ja edelleen sumuisista näkymistä, on tilanne kuitenkin toiveikkaampi kuin vuosi sitten.

Koronavuosi jätti jälkeensä työttömyystilanteen, joka vielä helmikuussa oli selvästi vuoden takaista heikompi, mutta käyrä ei syöksy enää ylöspäin vaan suunta on lievästi alaviistoon. Helmikuussa 2021 Tampereen työttömyysaste oli 13,8, kun se esimerkiksi viime vuoden huhtikuussa oli 19,1.

Kun pandemiasta aletaan toipua, on odotettavissa, että niin tavaroiden kuin palveluiden kysyntä kasvaa voimakkaasti sekä meillä että muualla. Sen voi ennakoida näkyvän sekä yritysten tilauskirjoissa, työvoiman tarpeessa kuin verotuloissakin. Voi siis olla varovaisen toiveikas.

Toiveikkuutta varjostaa kuitenkin huoli siitä, millainen lasku korona-ajasta lankeaa maksettavaksi tänä vuonna ja lähivuosina. Viime viikolla Tampereen kaupunginhallituksessa käsiteltiin vuoden 2022 toiminnan ja talouden suunnittelun lähtökohtia.

Aineistossa todetaan, että korona-ajan poikkeustoimet ovat vaurioittaneet eniten niitä ihmisiä, jotka olivat jo valmiiksi heikossa asemassa, kuten lapsia, ikääntyneitä ja taloudellisesti heikossa asemassa olevia. Yksinäisyys ja eristäytyminen ovat pahentaneet mielenterveys- ja päihdeongelmia.

Tilanteeseen on vastattava nopeasti ja matalalla kynnyksellä, eikä vain taloudellisista vaan ennen kaikkea inhimillisistä syistä.

Viikko sitten kaupunginhallitus linjasi, että Tampereella selvitetään nopeasti mielenterveyspalvelujen mahdollisen lisäbudjetin tarve tälle vuodelle. Katse on myös ensi vuodessa.

Samalla olisi tärkeää löytää keinoja, joilla apu saadaan perille silloin, kun ongelmat eivät ole ehtineet vuoren kokoisiksi. Sillä eivät mielenterveyspalvelujen jonot tai jatkuvasti kasvavat lastensuojelun tarpeet ja kustannukset ole seurausta yksin koronasta. Ne olivat näkyvissä jo ennen sitä.

Syytä on kuitenkin varautua, että korona-aika jättää entistä enemmän inhimillistä jälleenrakennettavaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?