Tamperelaisilla kasvuyrityksillä hyvä vauhti

Tampereella on kaikki mahdollisuudet synnyttää menestyviä kasvuyrityksiä

23.4.2021 6:00

Voi jo sanoa, että Tampere alkaa olla kuuluisa kasvuyrityksistään. Kasvuyritykset voisivat olla tulevaisuudessa yksi Tampereen tunnettavuuden maamerkki.

Jo nyt on selviä näyttöjä, että myös kansainväliset sijoittajat ovat yhä kiinnostuneempia Tampereen seudun kasvuyrityksistä. Alueen yritykset ovat keränneet Business Tampereen tilaston mukaan viimeisen viiden vuoden aikana noin 150 miljoonaa euroa kansainvälistä kasvurahoitusta. Luvut ovat suuntaa-antavia, ja todellinen summa on jonkin verran suurempi, sillä kaikki rahoituskierrokset eivät tule julkisuuteen.

Tunnetuimpia miljoonaluokan kansainvälisiä sijoituksia saaneita ovat muun muassa M-Files, Happy or Not, Wirepas, Traplight, Combinostics ja Neuro Event Labs. Maailmalta rahaa on saanut kymmenkuntayritystä, mutta potentiaalisten yritysten joukko on Business Tampereen mukaan noin kaksinkertainen.

Ja jos asiaa katsoo alueen startup-yritysten kokonaisuuden kautta, nousevaa potentiaalia on moninkertainen määrä. Tampereen seudulla arvioidaan olevan karkeasti jo noin 200 startup-yritystä. Sellaiseksi määritellään aloitteleva yritys, joka kehittää innovatiivista tuotetta tai palvelua, hakee voimakasta kasvua ja kansainvälistymistä, ja usein on saanut myös yksityistä riskirahaa.

Kiinnostusta herättää pelimaailma, erilaiset tekoälysovellukset ja terveysteknologia, ja tällaisia yrityksiä alueella on syntynyt hyvin. Ja lisää tarvitaan. Startupien kaikinpuolinen tukeminen on tärkeää. Hervannan kampuksella on merkittävä rooli uusien yritysten synnyttämisessä, mutta myös uudella Tampereen yliopistolla kokonaisuudessaan. Lähiajan yrityshistoriasta tiedämme, että poikkitaiteellinen lähestymistapa voi synnyttää yllättäviä voittokulkuja.

Tampere teki myös hienon liikkeen, kun luovutti startup-yrityksille talon, josta nämä voivat vuokrata tiloja. Kaikki tällainen toiminta luo pohjaa yrityksille, jotka synnyttävät uutta vaurautta. Pitää muistaa, että huomattava osa uusista työpaikoista syntyy pieniin yrityksiin, jotka ovat aina alkuvaiheessa tuiki tuntemattomia.

On selvää, että kansainväliset rahastot seuraavat Tampereen seutua sitä enemmän, mitä useampi iso sijoittaja löytää täältä menestyvän kasvuyrityksen.

Yhden onnistunut yrityspoiminta saa aina muissakin sijoittajissa liikettä aikaan.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut