Pääkirjoitus: Puolueet ottavat nyt syystäkin kaiken irti pormestaripelistä Tampereella - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Puolueet ottavat nyt syystäkin kaiken irti pormestaripelistä Tampereella – Yksi tosiasia on hyvä pitää mielessä

Tampereella on jo yhdeksän nimekästä pormestariehdokasta.

7.4. 11:44

Puolueet ovat nimenneet Tampereella jo yhdeksän nimekästä pormestariehdokasta kuntavaaleihin. Kaikkien isojen puolueiden pormestariehdokkaat ovat nyt selvillä, kun perussuomalaiset nimesi keskiviikkona ehdokkaikseen kansanedustaja Veikko Vallinin ja valtuustoryhmän puheenjohtaja Lassi Kalevan.

Viime kuntavaaleissa Tampereen puolesta -ryhmän listalta ääniharavana valtuustoon noussut Vallin on nyt perussuomalaisten todennäköinen äänikuningas Tampereella. Yrittäjätaustainen Vallin esittää etenkin sosiaalisessa mediassa voimakkaita näkemyksiä esimerkiksi maahanmuutosta ja jakaa varmasti mielipiteitä.

Vallinia hieman sovinnollisemmin usein esiintyvä Kaleva on hänkin puolueen ykkösnimiä Tampereella. Viime kuntavaaleissa Kaleva sai eniten ääniä Tampereen perussuomalaisista.

Myös muut puolueet ovat asettaneet pormestariehdokkaaksi kärkinimiään. Sdp:n ehdokas on istuva pormestari Lauri Lyly. Kokoomus nimesi myös kaksi profiililtaan erilaista ehdokasta, kansanedustaja, ex-pormestari Anna-Kaisa Ikosen ja konsernijaoston puheenjohtajan Kalervo Kummolan.

Vihreiden ehdokas on apulaispormestari Jaakko Stenhäll, vasemmistoliiton valtuutettu, puolueen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen, keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska ja kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus.

Nähtäväksi jää, toimiiko perussuomalaisten ja kokoomuksen kahden ehdokkaan taktiikka. Puolueet ymmärtävät, että pormestariehdokkaan nimeäminen ennen vaaleja lisää avoimuutta ja äänestäjän ”kuluttajansuojaa”. Vuoden 2017 vaaleissa sdp ei nimennyt ehdokastaan etukäteen, joten demareita äänestäneet joutuivat tekemään äänestyspäätöksensä vaillinaisin tiedoin. Pormestariehdokkaat ovat myös puolueidensa kuntavaalikampanjoiden keulakuvia ja saattavat lisätä äänestäjien mielenkiintoa vaaleihin.

On syytä muistaa, että kuntavaaleissa ei kuitenkaan käydä kansanäänestystä Tampereen pormestarista. Vaikka yksittäinen pormestariehdokas saisi eniten ääniä, hänestä ei välttämättä tule pormestaria. Pormestarineuvotteluita alkaa lähtökohtaisesti vetää eniten ääniä saaneen puolueen pormestariehdokas. Hän tarvitsee valtuuston enemmistön taakseen.

Suora pormestarivaali olisi demokraattisin tapa, mutta siinäkin on ongelmansa. Pormestariksi ja kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi saatettaisiin äänestää joku, joka ei nauti valtuuston tai kaupunginhallituksen jäsenten luottamusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?