Rokottaminen ei saa nyt sakata - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Rokottaminen ei saa nyt sakata

Suomeen on tulossa lähiviikkona aiempaa runsaammin rokotteita. Ne pitää saada myös pistettyä.

7.4. 6:00

Suomessa on nyt annettu yli miljoona koronarokoteannosta. Lupaavaa on myös se, että arvioiden mukaan tällä ja tulevilla viikoilla maahan saadaan rokotetta kohtuullisen runsaasti. Tällä viikolla maahan tulossa on 150 000 annosta ja kahdella seuraavalla viikolla yli 200 000 annosta.

Parempi saatavuus onkin näkynyt viime päivinä koronarokotusten etenemisessä uusille väestöryhmille. Tampereella esimerkiksi kerrottiin, että nyt myös kaikki vuosina 1952 ja 1953 syntyneet voivat varata rokotusaikoja. Käynnissä ovat parhaillaan myös riskiryhmään kaksi kuuluvien kaupunkilaisten rokotukset.

Rokotettavien suuri määrä on paljastanut myös järjestelmän heikkouksia. Tampereen Ratinan stadionin massarokotuspisteelle syntyi tiistaina yli 200 metriä pitkä jono, eivätkä annetut rokotusajat pitäneet (AL 6.4.). Osa kertoi jonottaneensa ulkona yli tunnin.

Tampereen vastaanottotoiminnan ylilääkäri Kati Myllymäki kertoi, että jonoutuminen johtui muun muassa siitä, että ihmisiltä on tarkastettu ennen rokotusta, että he kuuluvat riskiryhmään.

Kun kohta edessä häämöttävät jo työikäisten rokotukset, viimeistään nyt on syytä viilata prosessit kuntoon. Ratinassa annetaan tällä hetkellä tyypillisesti noin 750 rokotetta päivässä. Se ei ole valtava määrä.

Tampereen kaupungin hoitotyön päällikkö Birgit Aikio kertoi maaliskuussa, että kaupungilla on valmius lisätä koronarokotuspaikkoja. Alustavasti esillä ovat olleet esimerkiksi Tampereen messu- ja urheilukeskus, jäähalli sekä tyhjillään olevat liiketilat ja kulttuurirakennukset. Arvion mukaan tarve uusille tiloille olisi vasta kesällä, mutta rokotetoimitusten tehostaminen voi muuttaa tilannetta.

Viime viikkoina keskustelu on keskittynyt siihen, pitäisikö rokotteita kohdentaa alueellisesti tai vaikkapa ammatillisesti. Tärkeintä on kuitenkin se, että maahan saapuneet rokotteet ylipäätään saadaan rokotettua.

Viime viikon loppuun mennessä Suomeen oli tullut yhteensä 1 363 000 annosta koronarokotetta, mutta annettuja rokoteannoksia oli tiistai-iltapäivään mennessä vain 1 065 419. Osa erosta selittyy tilastointiviiveellä, mutta siitäkin huolimatta näyttää siltä, että tehostamisen varaa on.

On erittäin tärkeää, että rokottaminen saadaan järjestymään tehokkaasti. Koronarokotusten voimasta on hyviä kokemuksia esimerkiksi Britanniasta. Siellä rokottaminen on edennyt nopeasti, ja tautitilanne on parantunut huomattavasti parin viime kuukauden aikana.

Lisäksi on huomioitava, että rokote vähentää vaikean koronataudin riskiä ja sairaalahoidon tarvetta. Puhumattakaan siitä, mikä vaikutus rokotteen saamisella on tavallisen ihmisen mielelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?