Uusien valtuustojen pitää jättää korona taakse - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Uusien valtuustojen pitää jättää korona taakse

Koronaviruksen leviämisen hillitseminen on leimannut kulunutta vuotta. Kohta on aika katsoa eteenpäin. Kesäkuussa valittavat valtuutetut pääsevät rakentamaan koronan jälkeistä aikaa.

6.4. 6:00

Jos kuntavaaleja ei olisi siirretty koronaepidemian vuoksi kesäkuulle, vaalikamppailussa käytäisiin juuri nyt kevään kiivaimpia hetkiä. Ennakkoäänestys olisi alkanut huomenna ja varsinainen vaalipäivä koittaisi viikon päästä sunnuntaina.

Toisin kävi ja nyt ehdokkaat ja puolueet vasta virittelevät asemiaan. Tänä vuonna vaaleja leimaa muun muassa tavallista pidempi eli kaksi viikkoa kestävä ennakkoäänestys.

Paljon on puhuttu etenkin äänestämisen turvallisuudesta, mutta tärkeää on päästä myös käymään vaalikamppailua turvallisesti muuallakin kuin verkossa. On siis syytä toivoa, että tartuntakäyrät lähtevät lähiaikoina laskuun. Siitä ei nimittäin päästä mihinkään, että seuraavasta valtuustokaudesta on tulossa monessa mielessä tavallistakin tärkeämpi ja myös historiallinen. Nyt jos koskaan kuntalaiset ansaitsevat avointa keskustelua.

Toivottavasti ensimmäisten töidensä joukossa valtuustot pääsevät rakentamaan elämää koronan jälkeisessä ajassa. Uusilla valtuustoilla on etuoikeus ja vastuu päästä katsomaan taas tulevaisuuteen.

Toisaalta aika korona jälkeen tarkoittaa myös haasteita. Esimerkiksi elvyttävän politiikan on pakko päättyä aikanaan ja se tarkoittaa kunnissa paluuta tiukan taloudenpidon äärelle. Se merkitsee takuuvarmasti paljon puhetta kuntien tehtävistä. Myöskään työllisyyden tai vaikkapa koulumaailman haasteet eivät ole kadonneet mihinkään viruksen aikana – päinvastoin.

Aika koronan jälkeen nousi esille yhtenä seuraavan valtuustokauden keskeisenä kysymyksenä, kun Aamulehti selvitti Tampereen kuntavaaliasetelmia (AL 6.4.). Juttu on osa Aamulehden Pirkanmaan kuntavaalikierrosta, jossa on nostettu esiin Pirkanmaan eri kuntien tärkeimpiä teemoja vaalien alla.

Tampereella esiin nousi 13 erilaista kokonaisuutta koronasta ja talouteen , kouluista kulttuuripääkaupunkihankkeeseen ja asumisesta liikenteeseen. Kaikesta huomaa, että kuntien työkenttä on laaja ja vaikuttaa moneen.

Seuraavan valtuuston kautta leimaa myös sote-uudistuksen muuttuminen suunnitelmista käytännöksi. Aluevaalit on määrä pitää jo ensi vuonna, ja todellinen mullistuksen vuosi olisi 2023.

Sote-uudistus ja uudenlaisen maakuntahallinnon aikaan siirtyminen tarkoittaa kuntien koko toimialueelle isoa mylläystä. Samalla kuntien budjetit pienenevät huomattavasti. Se merkitsee muun muassa uusia lähtökohtia monelle asialle, esimerkiksi investointien rahoittamiselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?