Asuntolainojen korot pysynevät alhaalla vielä hyvän aikaa. - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Asuntolainojen korot pysyvät yhä alhaalla

Euroopan keskuspankki piti ohjauskoron nollassa ja vauhdittaa elvytystoimia.

12.3. 6:00

Viime viikkoina on vilkastunut keskustelu, miten käy markkinakorkojen, jos ihmisten patoutunut kysyntä ryöpsähtää valloilleen koronan taltuttua. Pitääkö asuntovelallisen varautua jo tiukempiin aikoihin?

Taustalla on ollut Yhdysvaltojen pitkien korkojen nousu. Yhdysvalloissa on menossa läpi jättimäinen elvytyspaketti, jonka on uskottu paitsi vauhdittavan talouskehitystä myös nostavan hintatasoa eli vauhdittavan inflaatiota. Tämä tietää yleensä korkojen nousua.

Yhdysvaltojen korkoliikkeet heijastuvat aina myös Eurooppaan, joskin yleensä maltillisesti.

Euroopan keskuspankin, EKP:n, torstainen päätös selkeytti tilannetta ja avarsi maanosan näkymiä lähitulevaisuuteen. EKP ei odotusten mukaisesti koskenut ohjauskorkoon, vaan piti sen nollassa prosentissa ja pankkien talletuskoron -0,5 prosentissa. EKP:n korot vaikuttavat aina myös muun muassa asuntolainojen perusteena oleviin euribor-korkoihin. Torstainen päätös on hyvä tieto asuntovelallisille. Matalien korkojen aika jatkuu edelleen.

Korkopäätöksen lisäksi EKP ilmoitti kiihdyttävänsä arvopapereiden osto-ohjelmaa. EKP aloitti viime maaliskuussa hätärahoitusohjelman, jota on kasvatettu kahdessa erässä. Ohjelmalla halutaan tukea koronan runtelemaa taloutta. Keskustankki ostaa markkinoilta velkapapereita pankeilta ja sijoittajilta ja lisää tätä kautta rahaa talouteen. Operaatio antaa muun muassa pankeille mahdollisuuden lisätä lainanantoaan kotitalouksille ja yrityksille.

Euroopan taloustilanne on edelleen sen verran epävarma, ettei korkojen nousuun katsota olevan varaa. Tämä vähentäisi heti ihmisten halua kuluttaa, mikä puolestaan heikentäisi yritysten asemaa ja työllisyystilannetta. Kaiken lisäksi suurin osa valtioista on korvia myöten veloissa. Budjettialijäämien korjaamiselle korkojen nousu olisi pelkkää myrkkyä.

Nyt toivotaan ennen kaikkea sitä, että koronarokotuksissa pystyttäisiin etenemään ripeästi ja avaamaan yhteiskuntaa taas kohti normaalia aikaa. Korkojen alhaisuus tukee talouden käynnistymistä. Samalla alhaisilla koroilla yritetään myös houkutella, ellei alle yhden prosentin käynyt inflaatio hiivu edelleen. Tämä voisi laukaista pahan hintojen laskukierteen, mikä on paha häiriötila.

Talous elpyy maltillisesti, sillä EKP:n ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa tänä vuonna noin 4,0 prosenttia, mutta suunta on oikea.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut