Rankat yleisrajoitukset ovat turhia niin kauan kuin rajoja ei saada kuriin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Rankat yleisrajoitukset ovat turhia niin kauan kuin rajoja ei saada kuriin

Alkavan sulkutilan hyöty jää tilapäiseksi, jos viruksen vuotamista rajoilta ei saada tukittua.

6.3. 6:30

Viime keväänä Suomi onnistui lähes tukahduttamaan koronaviruksen rajuilla toimilla ja kesällä elettiin jo lähes normaalia elämää.

Virus pääsi kuitenkin syksyllä uudestaan työ- ja lomamatkailijoiden mukana maahan. Samoin erilaiset muunnokset ovat tulleet maahamme matkailijoiden tuomana.

Toiminta rajoilla on ollut löperöä ja järjestäytymätöntä vuoden ajan. Hyvänä esimerkkinä on Helsinki-Vantaan lentokenttä, jossa vastuu tarkastuksista voisi osua ainakin seitsemän eri viranomaisen alueelle. Kun kaikki ovat osittain vastuussa, kukaan ei oikeasti ota vastuuta.

Samanlainen sirkus on ollut käynnissä satamissa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ja Helsinki pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) johdolla ovat pallotelleet vastuuta toisilleen ja selitelleet, että ihmisiä ei riitä tekemään matkustajien tarkastuksia.

Nyt varustamot ovat ryhtyneet itse vaatimaan matkustajilta todistuksen tuoreesta negatiivisesta testitulokset.

Väärin kohdennettujen rajoitusten takia Suomi menee nyt kolmeksi viikoksi sulkutilaan. Viruksen leviämisen estämiseksi joudutaan käyttämään yleisrajoituksia, jotka rajoittavat kaikkien kansalaisten elämää. Se on väärin.

Kontrolloimalla rajaliikennettä tiukemmin olisi rajoitettu selvästi pienemmän ihmisjoukon elämää kuin nyt joudutaan tekemään. Tätä asiaa ovat myös oikeusoppineet nostaneet viime aikoina esiin.

Rajoitusten oikea-aikaisuudessa ja oikeassa kohdentamisessa on epäonnistuttu ja asian korjaaminen on tärkein kehityskohta koronakriisin hoidossa.

Tiukalla rajakontrollilla on muualla saatu aikaan merkittäviä vaikutuksia. Oikein kohdennetut rajoitukset ovat luoneet lähes täyden vapauden Koreassa, Japanissa, Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Tukahduttamislinjan ottaneet maat näyttävät selviytyvän kriisistä suurimpina taloudellisina voittajina. Näissä maissa ravintolat ovat auki, suuria yleisötapahtumia järjestetään ja rokotuksiin voidaan lähteä levollisin mielin.

Ihmisten vapaa liikkuvuus on äärimmäisen tärkeä arvo, mutta pandemiatilanteessa vapautta luo enemmän se, että kontrolli on olemassa. Tavoitteena on sulkea rajat virukselta mutta ei ihmisiltä. Matkailun vapautuminen todennäköisesti vaatiikin digitaalisen todistuksen rokotuksesta tai negatiivisesta koronatestituloksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: