Katse työllisyyteen heti kun korona hellittää - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Katse työllisyyteen heti kun korona hellittää

Pirkanmaan uusimmassa työllisyyskatsauksessa huomio kiinnittyy myös avoimien työpaikkojen runsaaseen määrään.

3.3. 6:00

Aamulehti

Ely-keskuksen ja TE-palveluiden tiistaina julkaisema Pirkanmaan työllisyyskatsaus paljastaa, kuinka vakavasti maakunnan työllisyystilanne on heikentynyt koronaviruspandemian aikana.

Työttömien työnhakijoiden määrä on kasvanut vuoden aikana lähes 6 500:lla (tammikuu 2020–tammikuu 2021). Pelkästään Tampereella työnhakijoita oli yli 17 000. Pieni positiivinen signaali oli siinä, että lyhyellä aikavälillä eli viime joulukuusta tammikuuhun työllisyystilanne on hieman kohentunut.

Työllisyyskatsaus on tärkeä muistutus siitä, että vaikka koronavirusepidemia vie juuri nyt suurimman osan päättäjien huomiosta, lähitulevaisuudessa vastassa on useita ratkaistavia haasteita, joista työllisyyden kohentaminen on yksi tärkeimmistä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

Työttömyyslukuja rumentaa lomautettujen suuri määrä. Pirkanmaan yli 30 000 työnhakijasta lomautettujen osuus oli tammikuussa noin 5 200. Voi olettaa tai ainakin toivoa, että kun elämänmeno jossain vaiheessa normalisoituu epidemian hellittäessä, lomautetut pääsevät palaamaan töihinsä ja samalla työllisyystilastokin kaunistuu.

Huolestuttavaa sen sijaan on, että katsauksen mukaan pitkäaikaistyöttömyys on kääntynyt monen vuoden jälkeen kasvuun. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä kasvoi vuodessa peräti 45 prosentilla. Yli kaksi vuotta työttömänä olleita on maakunnassa noin 2 000 eikä tilanne tässä kategoriassa ole korona-aikana merkittävästi heikentynyt. On kuitenkin suuri vaara, että jos koronaepidemia pitkittyy entisestään, monen työnhakijan työttömyysaika pitenee ja työllistyminen vaikeutuu.

Huomionarvoista katsauksessa on myös suuri avoimien työpaikkojen määrä. Itse asiassa Pirkanmaalla on nyt korona-aikana enemmän avoimia työpaikkoja kuin vuosi sitten tammikuussa, yhteensä yli 10 000. Työvoimaviranomaisten on syytä ottaa tämä ilmiö erityiseen tarkasteluun. Mistä johtuu, ettei suuri vapaana oleva työvoimareservi pysty täyttämään avoimena olevia työpaikkoja? Onko kohtaanto-ongelma korjattavissa nopeasti vai ainoastaan täydennyskoulutuksen kautta?

Työllisyyden kuntakokeilu alkoi taas maaliskuun alusta. Mukana tässä kesäkuun 2023 loppuun kestävässä kokeilussa ovat myös Pirkanmaan kunnat, joten avaimet työttömyysongelman ratkaisemiseksi ovat nyt maakunnan ja kuntien omissa käsissä.

Vaikka koronavirustilanne vaikeuttaa monen alan elinkeinotoimintaa ja heikentää työllisyyttä, epidemian alle ei saa kaivautua piiloon vaan tarmokkaita toimia työllisyyden kohentamiseksi on jatkettava entistä pontevammin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?