Päätös kuntavaaleista on tehtävä viipymättä – edessä on kaksi kynnystä ja valinta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Päätös kuntavaaleista on tehtävä viipymättä – edessä on kaksi kynnystä ja valinta

Pidetäänkö kuntavaalit 18. huhtikuuta vai ei? Sen on selvittävä tällä viikolla.

2.3. 6:00

Ensi tiistaina, 9. maaliskuuta, puolueitten on jätettävä lopulliset listansa kuntavaaliehdokkaista (Uutiset A8). On poikkeuksellista, että ehdokkaat eivät ole vielä pystyneet aloittamaan kampanjointiaan täydellä teholla. Kaikki odottavat päätöstä: järjestetäänkö vaalit 18. huhtikuuta vai ei. Syynä tähän on arvaamaton koronavirus.

Virus, jonka takia Suomi on toista kertaa vuoden sisällä poikkeusoloissa.

Epätietoisuus viruksen leviämisestä on läsnä vahvemmin kuin koskaan. Tartuntaluvut ovat nousseet viime viikkojen aikana alueellisesti eri tahtiin eikä talvilomien vaikutuksia viruksen liikkeisiin vielä tiedetä.

Vaalien siirtämiselle on korkea kynnys. Toisaalta vaalien pitäminen epävarmassa pandemiatilanteessa on yhtä korkea.

Tärkeintä on varmistaa, että kaikki äänestysikäiset saavat äänensä kuuluviin, oli tilanne tai ajankohta mikä tahansa. Nyt huolta herättää se, miten yhdenvertaisuus varmistetaan ja miten äänestysaktiivisuus vaikuttaisi vaalien lopulliseen tulokseen – jos siis vaalit järjestettäisiin nyt. Demokratia hengittää yhdenvertaisuudesta, siitä ei voi tinkiä missään vaiheessa.

Kysymykset ja pohdinnat ovat täysin aiheellisia. Pystyisivätkö vaalien valvojat tavoittamaan kaikki äänestämään haluavat? Nyt toki tilanne on se, että äänestämään pääsyyn on useampia vaihtoehtoja. Konkreettiset järjestelyt vaativat toisaalta aikansa.

Jos päätöstä vaalien pitämisestä ei tule nopeasti, valmisteluille laitetaan kohtuuton taakka. Tilanne elää päivä päivältä, ja vaikka periaatteelliset suuntaviivat äänestämiselle ovatkin olemassa, vaikkapa vaalivirkailijoihin voi kuulua henkilöitä, jotka eivät pysty osallistumaan työtehtäväänsä. Se tarkoittaisi jälleen uutta rypistystä uusien henkilöiden rekrytointiin.

Jossitteluun ei ole enää kauaa varaa.

Olisiko vaaleista pitänyt tehdä laajempi selvitys jo aiemmin, vaikka viruksen muuntumisesta ei voitu tietää tarkkaan etukäteen? Se olisi ollut aiheellista.

Vaaranmerkit olemassa olevaan tilanteeseen olivat olemassa ja nyt siitä tehtävät, historiallisetkin päätökset menevät kalkkiviikoille. On ymmärrettävää, että valtioneuvosto toimii sen tiedon varassa, mitä on ja viruksen etenemisen ehdoin. Toivottavaa viestinnänkin kannalta kuitenkin on, että ennakoitavuus olisi maamme johdolta nykyistä parempi.

Valuvikojen tilkitsemisen sijasta kaikilta ihmisten arkeen vaikuttavilta päättäjiltä toivotaan kauaskantoista näkemystä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?