Nyt tarvitaan selkeyttä koronakuvaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Nyt tarvitaan selkeyttä koronakuvaan

Koronasta pitää kertoa arjen tasolla, muuten viesti jää sekavaksi ja etäiseksi.

1.3. 6:00

Tällä viikolla on jälleen edessä yksi mahdollisesti käänteentekevä viikko koronaviruksen vastaisen työn kanssa Suomessa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) ilmoitti perjantaina illalla, että valtioneuvosto toteaa maanantaina poikkeusolot. On toivottavaa, että samaan aikaan saadaan vastauksia suomalaisia hämmentäneeseen epäselvään tilanteeseen.

Etenkin pääkaupunkiseudulla ja myös paikoin muualla maassa tartuntojen määrä on lähti helmikuun lopulla nopeaan nousuun ja tartuntaketjujen jäljitystyö on paikoin pahasti ruuhkautunut. Pelätty muuntovirus näyttää osoittavan tehonsa Suomessakin. Myös sairaaloiden koronapotilaiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Suunnan täytyy siis muuttua.

Hyvää on, että vuodessa koronaviruksesta on opittu paljon. Esimerkiksi testauksessa ollaan aivan eri tilanteessa kuin viime keväänä, jolloin testiin pääsivät vain harvat ja valitut.

Huonoa puolestaan on, että edelleenkään päättäjät ja viranhaltijat eivät tunnu ajattelevan viestinnässään tärkeintä eli tavallista ihmistä. Koronakokonaisuus on monimutkainen jo siksikin, että alueelliset erot ovat todella suuria. Lisäksi tilanteet muuttuvat nopeasti, tautirypäs voi tänään iskeä siellä, missä vielä viime viikolla oli rauhallista.

Puheissa kyllä muistutetaan, että koronan torjunta on yhteinen asia. Silti käytännössä päätöksenteko on monessa kysymyksessä aivan liian siiloutunutta.

Ei lisää luottamusta, jos tilannekuvasta ja erilaisten ohjeiden tulkinnoista kiistellään julkisuudessa. Kansalaisen kannalta on lopulta täysin merkityksetöntä se, kuka päätöksen minkäkin koukeron on muotoillut. Sen sijaan on keskeistä tietää, miten erilaiset sulut, rajoitukset ja suositukset vaikuttavat omaan elämään. Onko ensi viikolla töitä? Entä saavatko lapset mennä kouluun vai pitääkö varautua etäopetusaikaan?

Tilanne on kuitenkin vielä mahdollista kääntää. Aivan aluksi voisi olla viisasta istuttaa päättäjät, ministeriöt, aluehallintoviranomaiset, THL, sairaanhoitopiirit ja muut keskeiset tahot saman etäpalaverin ääreen, jakaa tilannekuva, priorisoida kiireisimmät asiat ja jatkaa siitä pala kerrallaan.

On ymmärrettävää, että paineet ovat kaikilla kovat, kun panoksena on ihmisten terveys. Hallitus puhui viime torstaina tiedotustilaisuudessa koronatorjunnan loppukiristä. Se saattaa olla hieman optimistinen vertauskuva, mutta vaikka kyse olisi välispurtista, yhtä kaikki olennaista on voimien kerääminen ja keskittäminen yhden päämäärän eteen. Sitä nyt tarvitaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?