Coxa ja Sydänsairaala tekevät hyvää työtä, mutta siitä rangaistaan. - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Potilas jäämässä ideologian jalkoihin

Mallikkaasti potilaita hoitaneita Coxaa, Fimlabia ja Sydänsairaalaa voi uhata alasajo.

20.2. 6:00 | Päivitetty 20.2. 12:17

Tampereella on tehty viime vuosina uskomattoman hienoja tekoja potilaiden hoitamiseksi.

Tekonivelsairaala Coxa, laboratoriopalveluita tarjoava Fimlab sekä Sydänsairaala ovat osoittaneet pystyvänsä ratkaisemaan sellaisia ongelmia, joita muu julkinen terveydenhoito ei ole kyennyt.

Coxa ja Sydänsairaala ovat nopeuttaneet hoitoon pääsyä ja lisänneet potilaiden tyytyväisyyttä. Lisäksi kolmikko on sujuvoittanut ja tehostanut toimintaansa niin, että kustannuksissa on säästetty. Kaikki yhtiöt ovat sairaanhoitopiirien ja kuntien omistamia yhtiöitä.

Hyvän maineen ja tehokkaan hoidon vuoksi potilaiksi hakeudutaan pääkaupunkiseutua myöten.

Lippu salkoon ja Keskustorin lähteelle potilaiden ja veronmaksajan puolesta!

Mutta kun ei. Yhtiöiden toiminta uhkaa jopa alasajo. Hallituksen sote-esityksessä kaikki kolme yhtiötä rinnastetaan yksityisiin terveyspalveluiden tuottajiin, eikä niitä katsota perustettavan uuden hyvinvointialueen omaksi palveluksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön perustelut ovat kuin kumpujen yöstä. Siellä katsotaan, että tällainen potilaiden hoitaminen on etääntynyt demokraattisesta päätöksenteosta ja että yhtiöt tavoittelevat vain omistajien etua.

Suomen väestörakenne ikääntyy vauhdilla, terveydenhoitokulut uhkaavat lähteä käsistä ja ihmiset tuskailevat hoitojonoissa.

Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab ovat ratkoneet tätä yhtälöä menetyksellisesti ja luoneet idearikkaita ja toimivia tapoja auttaa potilaita. Juuri tämän pitäisi olla nyt kaiken perusta.

Ketterät yhtiöt ovat saaneet hyväksi havaitut asiat nopeasti myös käytäntöön. Näitä palveluita on voitava tarjota myös muualle Suomeen, etenkin jos tällä saadaan hoitojonoja purettua.

Sote-esityksessä on ideologinen harha, jollaista ei toivoisi näkevän enää näinä päivinä. Jos lakiesitystä ei muuteta, saavat potilas ja veronmaksaja tuntea sen kipeästi nahoissaan.

Sairaaloiden kyykyttämisessä ei anneta mitään painoarvoa sille, että yhtiöiden omistajina ovat samat kunnat, jotka yrittävät parhaansa mukaan ratkoa asukkaidensa hoitojonoja.

Terveydenhuoltoon kaivataan nykyistä enemmän ennakkoluulotonta ajattelua, josta Coxa, Sydänsairaala ja Fimlab ovat nyt syyllistettyinä.

Samalla myös yksityiset yhtiöt on saatava mukaan purkamaan terveysmiinaa.

Soteen ei kaivata yhtään sumeaa ajatusta lisää.

Oikaisu 20.2.2021 kello 9.05: Korjattu Fimlabin nimi oikeaan muotoon. Pääkirjoituksessa käytettiin ensin virheellisesti nimeä Finlab.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?