Ilman sisältöä ei ole mitään – Amerikkalaisten alustayhtiöiden itku omien oikeuksiensa perään on vastenmielistä kuultavaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Ilman sisältöä ei ole mitään – Amerikkalaisten alustayhtiöiden itku omien oikeuksiensa perään on vastenmielistä kuultavaa

Jokaisen on syytä muistaa, että Facebook tai Google eivät tuota itse sisältöä, ne ovat tyhjiä alustoja.

21.2. 6:30

Uutinen maailmalta kertoi, että Facebook rajoittaa australialaisten mediayhtiöiden uutissisältöjen jakamista palvelussaan. Syy on se, että Australia on valmistellut lakia, jossa se vaatii alustayhtiöiltä hyvitysmaksua muiden sisältöjen jakamisesta. Yhtiö ei aio suostua vaatimuksiin.

Uutinen kertoo tilanteesta, joka on edessä joka puolella maailmaa. Suurten digialustojen pelisäännöt täytyy määritellä lakiin saakka. Säännöt olisi pitänyt käsitellä jo aikaa sitten, koska alustayhtiöt ovat kiertäneet lakeja ja verotusta liian pitkään. Lisäksi internetin suuret alustayhtiöt ovat vuosia hyödyntäneet ihmisten ja yritysten ilmaiseksi niille tekemää tai niissä jaettua sisältöä.

Esimerkiksi Facebook on sallinut lähes minkä tahansa sisällön jakamisen ilman mitään vastuuta. Toinen jätti, Alphabet eli hakukoneyhtiö Googlen emoyhtiö, on perustanut liiketoimintansa muiden tuottaman tiedon järjestämiseen ja hakudatan myymiseen eteenpäin.

Kätevät ja toimivat alustat ovat järjestäneet maailmaa ja yhdistäneet ihmisiä, mutta nyt vihdoin ymmärretään paremmin myös sisällöntekemisen hinta ja vastuukysymykset. Samoin ymmärretään esimerkiksi Facebookin toimintalogiikan vaarallisuus. Yhtiö yhdistää ihmiset Facebookissa, Instagramissa ja Whatsappissa. Se yrittää saada käyttäjät viettämään mahdollisimman paljon aikaan alustoillaan ja tätä tarvetta ruokitaan suosimalla sisältöä, joka aiheuttaa tuohtumusta tai tunnereaktioita.

Samaan aikaan yhtiö kerää käyttäjistään mahdollisimman paljon tietoa ja myy yksityistietoja käyttäjistään eteenpäin. Se myös ottaa oikeudet alustalleen tuotettuun sisältöön. Ilmaiselta ja harmittomalta vaikuttava palvelu on lopulta kaikkea muuta kuin viaton. Se jokaisen näille alustoille sisältöä tuottavan suomalaisen olisi viimeistään nyt syytä ymmärtää.

Muun muassa EU on ryhtynyt määrittelemään rajoja digijäteille. Puolustajia toimenpiteille on löytynyt myös yllättävästä suunnasta. Teknologiajätti Apple on ryhtynyt tekemään omiin järjestelmiinsä ominaisuuksia, joissa kysytään erikseen esimerkiksi Facebookin tietojen keräämisestä.

Applen johtaja Tim Cook on tuominnut ”algoritmien tehostamat salaliittoteoriat”, joita alustat ovat olleet pullollaan koronapandemian ja Yhdysvaltojen vaalien aikana. Facebookin johtaja Mark Zuckerberg sanoikin jo vuonna 2018, että Facebookin on aiheutettava Applelle tuskaa, koska se kohtelee sitä niin huonosti.

Zuckerbergin kommentti kertoo kaiken siitä kyynisestä tyylistä, jolla Facebook on kasvattanut omaa bisnestään muista välittämättä.

Viimeistään nyt on aika asettaa digialustoille rajat. Alustayhtiöidenkin on syytä muistaa, että ilman sisältöä ei ole mitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?