Etätyö antoi maaseutukunnille toivon kipinän - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Etätyö antoi maaseutukunnille toivon kipinän

Kaipuu luontoon ja väljään asumiseen voi kääntää kaupungistumisen trendin.

22.2. 6:00

Pienten maaseutukuntien väestökato on polttava puheenaihe kevään kuntavaaleissa. Väestöennusteen mukaan Pirkanmaalla vain kuuden kunnan asukasmäärä kasvaa nykyisestä vuoteen 2040 mennessä. Väkiluvun odotetaan nousevan vain Tampereella ja sen kehyskunnissa.

Ennuste näyttää toteutuvan vääjäämättömästi. Kuihtuvissa kunnissa asuu paljon ikäihmisiä, ja syntyvyys on liian pientä kuolleisuuteen nähden. Elinvoimansa säilyttämiseksi kunnat tarvitsevat lisää työikäisiä maksamaan veroja ja turvaamaan palvelut. Ilman lapsia viimeisetkin kyläkoulut tyhjenevät, ja kaupat sulkevat ovensa.

Muuttotappio pitäisi kääntää voitoksi, ja saada syntyvyys kasvuun. Se on helpommin sanottu kuin tehty maassa, jossa kaupungistuminen on ollut vallitseva trendi ja vauvojen määrä hiipunut jo vuosikymmenen ajan.

Kuntia ei voi syyttää ainakaan yrittämisen puutteesta. Esimerkiksi Juupajoki on maksanut jokaiselle kunnassa syntyvälle vauvalle lahjana tuhat euroa vuodessa niin sanottua tenavatonnia. Summan on saanut siihen asti, kun lapsi täyttää viisi vuotta, eli yhteensä viisituhatta euroa. Kuluvan vuoden jälkeen kokeilu on kuitenkin päätetty lopettaa, koska syntyvyys on pudonnut edelleen.

Virrat maksaa 4 000 euroa vauvarahaa. Uusille työntekijöille on luvassa 50 prosentin vuokrahuojennus, ja opiskelijoille ilmainen asunto. Korkeakouluopiskelijoille maksetaan 400 euron stipendi.

Kunnissa toivotaan nyt kädet ristissä, että korona kääntäisi suunnan. Faktaa sen tueksi ei vielä ole, mutta hiljaiset signaalit väreilevät ilmassa.

Moni tietotyöläinen on tehnyt koko epidemian ajan etätöitä. Myös työnantajat ovat huomanneet, että työnteko sujuu paikasta riippumatta. Ahtaiden kotikonttoreidensa nurkissa kuukausia pyörineet kaupunkilaiset ovat alkaneet ajatella asumistaan kriittisesti. On herännyt kaipuu luontoon ja väljempiin tiloihin. Moni Helsinkiin töiden perässä muuttanut on palannut takaisin kotikonnuilleen. Onnekkaimmat ovat voineet jäädä vapaa-ajan asunnoilleen etätöihin. Mökkikauppa on ylikuumentunut, myös tonttien kysyntä on vahvassa kasvussa.

Jos elämä mökkipaikkakunnalla täyttää unelmat, kynnys vapaa-ajanasunnon muuttamisesta pysyväksi kodiksi on matala. Voittajia ovat todennäköisesti ne kunnat, jotka pystyvät tarjoamaan peruspalvelut ja toimivat yhteydet. Valtiksi voivat nousta nopea valokuituverkko ja sujuvat liikenneyhteydet Tampereelle tai Helsinkiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut