Nokian kurssinousun taustalla on vakavia kysymyksiä pörssin säännöistä ja halvalla rahalla pelaamisesta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Nokian kurssinousun taustalla on vakavia kysymyksiä pörssin säännöistä ja halvalla rahalla pelaamisesta

Nokian osake ajautui osaksi kansainvälistä pörssikarnevaalia.

30.1. 6:30

Moni on ihmetellyt viikon ajan Nokian osakkeen kurssiliikkeitä. Osake on päätynyt yhdeksi osaksi Yhdysvalloista lähtenyttä pörssi-ilmiötä, jossa miljoonat piensijoittajat lähtevät pumppaamaan osakkeiden kursseja ylöspäin.

Sosiaalisen median Reddit-alustalla toimiva Wallstreetbets-viestiketju on kirittänyt useiden yhtiöiden kursseja. Eniten huomiota on saanut videopelejä vuokraava Gamestop. Yhtiö on suurissa vaikeuksissa, mutta silti sen kurssi on noussut satoja prosentteja muutamassa päivässä.

Piensijoittajien masinoidut ostoryntäykset ovat karnevalisoineet sijoittamista, mutta taustalla on suurempi ilmiö. Sijoittajien kohteena ovat olleet suuret hedge- eli vipurahastot, jotka ovat lyöneet vetoa suurilla summilla tiettyjen osakkeiden laskemisen puolesta. Tällainen osake on ollut edellä mainittu Gamestop. Aiemmin myös Nokian osaketta shortattiin laajasti eli lyötiin vetoa sen kurssilaskun puolesta. Osakkeiden rajusta noususta on seurannut se, että kurssilaskun puolesta vetoa lyöneet rahastot ovat menettäneet lyhyessä ajassa jopa miljardeja.

Lue lisää: Internetin syövereissä toimii ”kahden miljoonan kolmekymppisen miehen armeija”, joka ravistelee huvikseen maailman pörssikursseja – tällä viikolla myös Nokia joutui sen kynsiin

Piensijoittajat ovat pitäneet itseään internet-aikakauden robinhoodeina, jotka rankaisevat suuria rahastoja tyhmästä riskinotossa.

Ilmiö on saanut niin suuret mittasuhteet, että torstaina joukko osakevälittäjiä rajoitti Yhdysvalloissa piensijoittajien kaupankäyntiä. Toimenpidettä on arvosteltu rajusti, koska ei voi olla niin, että piensijoittajat olisivat eri asemassa kuin suuret rahastot.

Monet näkevät, että isot vipurahastot epäonnistuivat riskinotossaan ja nyt tuota riskiä tasoitellaan rajoittamalla piensijoittajien kaupankäyntiä.

Ilmiön taustalla on systeemin laajempi ongelma. Keskuspankkien poikkeuksellisen löysä rahapolitiikka kannustaa pääomia etsimään kaikkia mahdollisia keinoja tehdä tuottoa. Tässä pelissä syyllisten etsiminen ärhäkästä joukosta piensijoittajia on väärä. Syy löytyy systeemistä, jonka löystyneitä perustuksia tällaiset ilmiöt testaavat.

Jokaisen sijoittajan on kuitenkin hyvä muistaa, että pörssin kummalliset ilmiöt eivät vaikuta suoraan yhtiöiden perustaan. Yhtiön arvo määritellään edelleenkin tuloksentekokyvyn, tulevaisuuden näkymien, varallisuuden ja voitonjaon perusteella. Tämä on kestävä pohja yhtiön pörssiarvolle.

Vedonlyönti yhtiöiden arvosta tai osakkeen arvon manipulointiyritykset luovat kuvan pörssistä keinotteluna ja pelinä. Pitkällä aikavälillä tämä ei ole hyväksi pörssille tai pörssissä oleville yrityksille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos