Tiedätkö sinä, missä sijaitsee Sastamalan keskusta? - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tiedätkö sinä, missä sijaitsee Sastamalan keskusta?

Jähmeä suomalainen byrokratia tappaa kotiseuturakkauden ja lisää kuntaliitosten katkeruutta.

4.2.2021 7:00

Joskus muinoin kun olin vielä nuori ja vetreä, pyöräilin Mahnalan kautta Hämeenkyröön, edelleen Kyröskoskelle ja kohti itää.

Reitti oli minulle sen verran vieras, etten ollut oikein varma, mikä on oikea reitti kohti Ylöjärveä eli suomeksi sanottuna olin eksyksissä.

Jatkoin polkemista ja yhtäkkiä edessäni seisoi kyltti, jossa luki kissankokoisin kirjaimin YLÖJÄRVI. Mitä ihmettä? Olin juuri sivuuttanut Kyröskosken. En minä sentään mikään Eddy Merckx ole. Ylöjärvelle pitäisi olla vähintään puolen tunnin polkeminen.

Vasta jälkeenpäin hoksasin, että minähän olin saapumassa Viljakkalaan ja koska Viljakkalan kunta oli juuri liitetty osaksi Ylöjärveä, teknisesti saavuin Ylöjärvelle, vaikka saavuinkin Viljakkalaan.

Samaan typeryyteen törmää monessa muussakin kohtaa Pirkanmaata. Kun ajaa uutta Kuruntietä pohjoiseen tulee jossain vaiheessa vanhalle Kurun rajalle. Nyt siellä on hautaristi ja kuihtuneita kukkia, mutta sillä paikalla voisi aivan yhtä hyvin seisoa edelleen kyltti, että tulit juuri Kuruun.

En ole missään nimessä tässä perumassa kuntaliitoksia vaan muistuttamassa siitä, että kuntaliitos on hallinnollinen ratkaisu, jossa kunnat yhdistävät hallintoaan ja päätöksentekoaan. Kuru taajamana säilyy Kuruna, vaikka se olisi tehnyt kuntaliitoksen Pekingin kanssa.

Samaan hupsuuteen törmää läntisellä ja eteläisellä Pirkanmaalla. Olen monesti kysynyt kollegoiltani, missä sijaitsee Sastamalan tai Akaan keskusta. Vahvasti huumorin puolelle menee oletettu kolariuutisen otsikko, että auto ajoi ojaan Vilppulantiellä Mänttä-Vilppulan Mäntässä.

Löytyisikö Suomesta puoluetta, poliitikkoa tai peräti virkahenkilöä, joka alkaisi ajaa perinteisten paikannimien palauttamista kuntiaan? Olen aivan varma, että syntyperäiset viljakkalalaiset, kurulaiset, kylmäkoskelaiset, mouhijärveläiset, luopioislaiset, kiikoislaiset, kuhmalahtelaiset, viialalaiset, suodenniemeläiset, häijääläiset, toijalalaiset ja jopa teiskolaiset ovat identiteetiltään enemmän oman kylänsä ja taajamansa asukkaita kuin uuden emokuntansa nöyriä, mutta tunnollisia veronmaksajia.

Alakynteen kuntaliitoksissa jääneiden asukkaiden aseman tunnustaminen olisi pieni ja vaivaton ele viranomaisille, mutta sillä voisi olla korvaamaton merkitys niille, joiden identiteettiä ja uskollisuutta kuntaliitokset ovat koetelleet.

Eikä sekään haittaisi, että tarkemmat opasteet auttaisivat maakuntaa kiertäviä pyöräilijöitä pysymään oikealla reitillä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut