Yhdysvallat saa tavallisen presidentin - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Yhdysvallat saa tavallisen presidentin

Yhdysvallat seuraa johtajan vaihduttuakin yhä tarkkaan, minkä hävittäjän Suomi valitsee.

20.1. 6:00

Joe Bidenin presidenttikausi alkaa tänään virkaanastujaisilla. Bidenista tulee Yhdysvaltain 46. presidentti ja Kamala Harrisista varapresidentti. Seremonioiden kohokohta koittaa klo 19 Suomen aikaa, kun Biden vannoo virkavalansa.

Vain yksi on joukosta poissa, Donald Trumpia siellä ei näy. Sen sijaan paikalla on 25 000 kansalliskaartilaista: pelataan varman päälle loppiaisen kongressitalon väkivaltaisen valtauksen jälkeen.

Siihen "tavallisen Joen” juhlat loppuvatkin. 78-vuotias konkari alkaa johtaa jakautunutta maata, jossa vastakkainasettelu on lamauttanut rakentavan poliittisen päätöksenteon ja koronavirus jyllää: tartunnan on saanut jo lähes 25 miljoonaa amerikkalaista ja kuolleita on yli 400 000 – rokotteiden olisi syytä ehtiä padota viruksen uudet muunnokset.

Trumpin kannattajat jäävät kaipaamaan tämän Amerikka ensin -ajattelua, vaikka enää kolmannes yhdysvaltalaisista on Gallup-yhtiön kyselyn mukaan tyytyväinen tämän viranhoitoon. Kovaotteinen kauppapolitiikka johti työllisyyden nousuun, kunnes lepsusti hoidettu koronaepidemia tämänkin katkaisi: perinnöksi jäivät vain käydyt kauppasodat ja irtautumiset kansainvälisistä sopimuksista.

Trump on käyttänyt virkakautensa loppusuoran matkustusrajoitusten poistamiseen ja tuomittujen armahtamiseen.

Trump ehti myös viime tekoinaan myydä öljynporauslupia luonnonsuojelualueelle Alaskaan. Tämä temppu piti tehdä vain siksi, että Biden on vastustanut lupakauppaa. Suojelualueen rannikkoseudun 650 000 hehtaarin alueesta oli kaupan porausoikeuksia, vaikka se on muun muassa Beaufortinmeren jääkarhujen keskeisiä elinalueita. Maat menivät minimihinnalla.

Ulkosuhteiden hoidossa Yhdysvallat palannee neuvottelupöytiin Twitter-viestittelyn ja diktaattoritapaamisten jälkeen. Muiden maiden johtajille tärkeää on, että arvaamaton tempoilu suurvallan johdossa väistyy. Suomelle Yhdysvallat on suurin EU:n ulkopuolinen kauppakumppani ja turvallisuuspolitiikassa se seuraa johtajan vaihduttuakin yhä tarkkaan, minkä hävittäjän Suomi tänä vuonna valitsee.

Sisäpolitiikassa Bidenin etuna on senaatin enemmistö. Kautensa alussa hän pyrkii sen turvin ajamaan läpi järeän 1 900 miljardin dollarin elvytyspaketin, josta lähes puolet menisi suoraan kotitalouksille 1 400 dollarin koronatukena ja korotettuina työttömyyskorvauksina. Tämä on esimakua presidentin tulevasta vaikeasta roolista, joka pyrkii sillanrakentajuuteen kansanosien välille. Pelkkä rauhoittelukin olisi jo kova saavutus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?