Pääkirjoitus: Tammelaan kannattaa tehdä kunnon stadion - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tammelaan kannattaa tehdä kunnon jalkapallostadion

Katsojapaikkojen lisääminen mahdollistaisi merkittävät kansainväliset ottelut.

17.12.2020 6:00

Tampereen kaupunginhallitus päätti maanantaina esittää valtuustolle, että Tammelaan rakennetaan 6200:n sijasta 8000 katsojapaikan jalkapallostadion. Kaupunginhallituksen päätös on fiksu ja kauaskantoinen. Jos rakennetaan, kannattaa rakentaa kunnolla.

Hankkeen määrärahaa joudutaan kasvattamaan reilulla kahdella miljoonalla eurolla, mutta katsomokapasiteetin nostaminen lisäisi stadionin käyttömahdollisuuksia.

Muutos nostaisi stadionin luokitusta Euroopan jalkapalloliiton kategorioissa, mikä mahdollistaisi merkittävien kansainvälisten otteluiden järjestämisen.

Kapasiteetin nosto edellyttää, että hankkeelle saadaan Euroopan jalkapalloliiton miljoonan euron investointiavustus. Lisäksi hankkeelle haetaan merkittävien liikuntapaikkahankkeiden tukea opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Stadionin yhteyteen on tarkoitus rakentaa myös asuntoja ja liiketiloja. Sijainti Tammelan ja Kalevan rajalla takaa asuntojen kysynnän.

Koko stadionin kustannusarvio on nyt 28,4 miljoonaa euroa. Se on iso investointi tilanteessa, jossa Tampere painii talousvaikeuksissa. Kasvavassa kaupungissa on tehty mittavia investointeja, ja myös velkaa on paljon. Taloustilannetta onkin nyt arvioitava tarkkaan.

Tosiasia kuitenkin on, että Tampere tarvitsee uuden jalkapallostadionin. Tammelan vanha stadion on yksi Suomen tunnelmallisimmista, mutta se rapistuu päivä päivältä, eikä sillä olisi enää montaa käyttövuotta jäljellä. Ratinassa on kyllä mahdollista pelata jalkapalloa. Etenkin maaotteluissa Ratina on ollut hyvä pelipaikka, mutta se ei juoksuratoineen ole oikea jalkapallostadion.

Tamperelainen jalkapalloyleisö viihtyy selvästi paremmin Tammelassa kuin väljässä ja kolkossa Ratinassa, joka ei parhaalla mahdollisella tavalla vastaa jalkapalloliigan ottelutapahtumien tarpeita. Tammelan stadion voisi valmistua marraskuussa 2023. Sitä ennen Tampereella joudutaan pelaamaan liigajalkapalloa Ratinassa, aivan kuten päättyneelläkin kaudella.

Tampere on yksi Suomen merkittävimmistä jalkapallokaupungeista. Ilveksessä on tehty hyvää työtä, kun seuraa on kehitetty pitkäjänteisesti ja tiukasta talouskurista kiinni pitäen. Useiden suomalaisseurojen kohtaloksi koituneita pikavoittoja ei ole Tampereella haettu – luultavasti vanhoista virheistä viisastuneina.

Yhdessä uuden Uros-areenan kanssa uusi Tammelan stadion parantaisi entisestään Tampereen asemaa merkittävänä tapahtumakaupunkina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos