Viruksen torjunta vaatii vieläkin meistä jokaista - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Viruksen torjunta vaatii vieläkin meistä jokaista

Suomea ei ole tarvinnut sulkea uudelleen koronaviruksen takia. Se on kaikkien ansiota.

19.11.2020 6:00

Suomi on edelleen Euroopan kartalla poikkeuksellinen koronavirustartuntojen määrässä ja virukseen liittyen kuolemien tilastossa. Luvut Euroopasta ovat hälyttävän korkealla ja suunta on ylöspäin. Suomessa tilanne on edelleen rauhallinen. Tällä hetkellä puhutaan muutamasta sadasta päiväkohtaisesta tartunnasta, ei tuhansista.

Suomessa oli keskiviikkoiltapäivään mennessä todettu yli 19 500 koronavirustapausta. Näytteitä oli otettu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan yli 1,7 miljoonaa. Parantumisprosentti on yli 75. Parantuneiksi määritellään THL:n mukaan heidät, joista ei ole tiedossa taudinkulkuun liittyvää seurantatietoa kolmen viikon jälkeen todetusta tartunnasta.

Kansallinen rokoteryhmä suositteli keskiviikkona, että tulevaa koronarokotetta annetaan ensisijaisesti koronapotilaita hoitavalle henkilöstölle ja ikääntyneille sekä heille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia.

Tilanne on siis Suomessa hallinnassa ja suunnitelmat ovat lähtökohtaisesti valmiina.

Virusta ei ole vielä voitettu. Koronavirus ei välttämättä anna itsestään merkkejä. Tätä korosti myös Pirkanmaan koronanyrkki (AL 18.11.) eli monialainen ryhmä asiantuntijoita.

Jokaisen on huolehdittava siitä, ettei tauti leviä. Kasvomaskia suositellaan tilanteissa, joissa etäisyyden pitäminen toiseen ei ole mahdollista. Suositus on otettava tosissaan, ryhmä painotti.

Monet eteläisen Euroopan maista ja esimerkiksi Venäjä ovat ilmoittaneet viimeisten viikkojen aikana tartuntaluvuista, jotka ovat dramaattisesti korkeampia kuin viime keväänä. Mitä koronakeväästä opittiin, on tärkeä kysymys.

Koronan toinen aalto on saavuttanut myös Suomen. Rajoituksista johtuva sulkeutuminen pysäytti kansan koko laajuudessaan keväällä. Nyt vaikuttaa siltä, että vastaavaa ei enää tarvitsisi tehdä. Se on tärkeää. Jotta suuria, yhteiskuntaa monella tavalla ravisuttavia päätöksiä ei enää tarvitse asettaa, on jokaisen vastuulla huolehtia käsihygieniasta ja välttää ylimääräisiä kontakteja.

Joulu lähestyy ja voi olla, että ensimmäistä kertaa historiassa maan korkein terveysviranomainen kehottaa viettämään juhlaa erillään tai pienissä ryhmissä. Jos näin olisi, videot, kuvat ja puhelinsoitot kannattaa virittää toimiviksi, niin kuin moni on jo tehnyt.

Tästäkin selvitään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: