Tampere jatkaa vakaasti kasvun tiellä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampere jatkaa vakaasti kasvun tiellä

Tuore budjettivaltuusto osoitti, että nykylinjan takana on vankka kannatus.

18.11.2020 6:00

Aamulehti

Tampereen valtuuston viimeinen budjettikokous maanantaina sujui monella tavalla odotetusti: kokous oli pitkä, puheenvuoroja pidettiin asiasta ja asian vierestä, välillä äänestettiin selvin numeroin, mutta lopulta budjetti hyväksyttiin laajalla rintamalla.

Tämä vuosi on ollut yksi vaikeimmista pitkiin aikoihin. Tätä taustaa vasten vuodesta on selvitty suhteellisen hyvin. Alun perin Tampereen piti saada tänä vuonna taloutensa nollatulokseen eli tulot kattaisivat menot. Koronavirus laittoi kaiken uusiksi. Tappio uhkasi painua todella syväksi, mutta syksyllä tuli positiivinen yllätys. Valtion tukien ansiosta pää pysyykin pinnalla.

Ensi vuoden budjetin loppusumma on 16,9 miljoonaa euroa miinuksella. Sitä voisi perustellusti pitää huonona lähtökohtana, mutta ottaen huomioon ympäröivät vaikeudet, summa on ymmärrettävämpi.

Valtuusto lisäsi pormestari Lauri Lylyn budjettiesitykseen noin 600  000 euron edestä lisäyksiä muun muassa huumehoitoihin, nuorten mielenterveyspalveluihin, maahanmuuttajien kotouttamiseen ja lastenhuollon sijaishuoltoon. Muuten sisältö piti.

Tampere jatkaa kasvun ja kehittämisen polulla, sillä nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna noin 271 miljoonaa euroa. Kaikki muutokset pyritään tekemään nykyisellä 20,25 veroprosentilla. Tämä on hyvä lähtökohta. Veronkorotuksiin pitää jatkossakin suhtautua hyvin kriittisesti. Kaikki muut mahdollisuudet on käytävä läpi ennen kuin turvaudutaan verovipuun.

Tampereen investointitahti on ollut näyttävä, mutta suunnitelmallinen. Kaupunki on yksi Suomen vetovoimaisimmista, jos ei vetovoimaisin.

Kasvava asukasmäärä vaatii rahaa palveluihin, kouluihin, päiväkoteihin, liikenteeseen ja muihin yhteiskuntarakenteen perusteisiin. Muussa tapauksessa asiat eivät vaan toimi takkuilematta.

Tärkeää on myös saada nostettua Tamperetta uusia yrityksiä houkuttelevana investointikohteena. Tämä voisi olla yksi lähivuosien keskeisiä tavoitteita talouspohjan vahvistamisessa.

Tamperetta on viety viime vuosina eteenpäin kunnianhimoisesti, minkä ansiosta kaupungin maine on vain vahvistunut.

Monissa tiukoissa tilanteissa on valtuustossa löytynyt lopulta yhteisymmärrystä nähdä tulevaisuuteen. Tästä ovat osoituksena muun muassa rantatunneli, raitiotie ja uusi Kannen ja areenan alue.

Toivottavasti samaa henkeä löytyy uudenkin valtuuston aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut