Pörssi nousee selkeiden muutosten vuoksi - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tätä on odotettu, taloudessa näkyy jopa kevään kajoa

Pörssikurssit ennakoivat aikaa, kun rokote alkaa vapauttaa ihmisiä liikkeelle.

12.11.2020 6:00

Synkän syksyn keskellä voi iloita, että talousnäkymissä on tapahtunut reilun viikon aikana merkittäviä muutoksia oikeaan suuntaan.

Taustalla on kaksi suurta globaalia uutista: USA:n presidentinvaalien ratkeaminen ja positiiviset tiedot koronarokotteesta.

Kumpikin tieto heilauttaa koko maailman taloutta merkittävästi. USA:n presidentinvaalien lopputulosta pidetään varmana. Joe Bidenistä on tulossa seuraava presidentti, vaikka nykyinen presidentti Donald Trump käynnistäneekin oikeusjuttujen sarjan.

Markkinoilla on otettu tyytyväisenä vastan ennen kaikkea se, että Biden tuo maailmaan ennustettavuutta ja sovittelunhalua. Tämä voi näkyä muun muassa erilaisissa tullirajakaavailuissa sekä USA:n ja Kiinan välisessä kauppasodassa. Samoin USA palannee jälleen moniin neuvottelupöytiin niin ilmasto- kuin kauppapoliittisissa yhteyksissä. Näistä huolimatta USA:n peruslinja oman talouden suosimisesta tuskin muuttuu oleellisesti.

Samanlainen megavaikutus talouteen on ollut Pfizerin ja Biontecin uutisilla koronarokotteen hyvistä testituloksista.

Pörssit ovat olleet alkuviikolla vahvassa nousussa, ja ennen kaikkea vahvaa vetoapua ovat saaneet ne alat, jotka kärsivät koronaviruksesta eniten eli matkailu- ja ravintola-ala, mutta ennen kaikkea myös lentoliikenne. Suomessa Finnairin osake nousi parin päivän ajan rakettimaisesti rokoteuutisen jälkeen.

Vaikka pörssien reagoinnissa on aina paljon psykologiaa, on taloudessa näkymissä oikeaa kevään kajastamista, jos ihmisiä aletaan oikeasti rokottaa lähikuukausina. Vaikka yhteiskunta on elvytetty eri puolilla maailmaa ennätyksellisesti, on talous edelleen monin paikoin rampautuneena. Jos ihmiset alkavat taas liikkua ja elää vapaammin, voisi talous elpyä rivakastikin. Taloususko voisi laittaa myös investointeja liikkeelle ihan eri tahtiin kuin viime aikoina on nähty.

Positiiviset uutiset eivät kuitenkaan muuta talouden perusteita. Koronan jälkeen osa yrityksistä voi saada kovan kysyntäpuhurin, mutta osa joutuu ihan uuden tilanteen eteen. Maailma ei ole koronan jälkeen samanlainen kuin aiemmin. Noin vuoden kestävä pakollinen eristäytyminen on muuttanut ihmisten käyttäytymistä. Vasta lähivuosina nähdään tarkemmin, millä tavalla.

Joka tapauksessa jo pienetkin valon merkit ovat nyt tervetulleita. Toivottavasti näissä olisi pysyvän käänteen itu.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut