Koronatunnelin päässä näkyy jo valonkajastus - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koronatunnelin päässä näkyy jo valonkajastus

Uutiset rokotteen kehittämisestä ovat erittäin rohkaisevia, mutta ne eivät saa johtaa katteettomaan huolettomuuteen.

11.11.2020 6:00

Koronarokotteen kehittäminen on edennyt koko syksyn ajan, mutta rohkaisevia uutisia saatiin odottaa maanantaihin asti. Kun uudet tiedot tulivat julki, pörssikurssit ampaisivat nousuun ympäri maailman.

Yli puoli vuotta kestäneen koronapandemian aikana on ollut vähän valonpilkkuja, mutta tämä on sellaisiksi laskettavissa.

Toiveet luotettavan ja tehokkaan rokotteen valmistumisesta vahvistuivat alkuviikosta merkittävästi. On kuitenkin muistettava, että edessä on vielä monta välivaihetta ennen kuin suurin osa Suomen väestöstä on koronavirusta vastaan rokotettu.

Suomen samoin kuin Pirkanmaan asema pandemiassa on juuri nyt eräänlaisella vedenjakajalla. Suomen naapurimaissa ja lähialueilla tilanne heikkenee koko ajan ja Suomessakin sekä tartunnan saaneiden että sairaalahoidossa olevien määrä on edelleen kasvussa.

On oletettavaa, että seuraavan 2–3 viikon aikana näemme, tasaantuuko vai helpottuuko tilanne kotimaan rajojen sisäpuolella vai käykö niin kuin Italiassa ja Ranskassa, jossa uusien päivittäisten tartuntojen määrä on viime päivinä laskettu kymmenissätuhansissa eikä sadoissa.

Viranomaiset eli hallitus, ministeriöt, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, sairaanhoitopiirit, yksittäiset hoitajat, lääkärit, testaajat ja jäljittäjät tekevät koko ajan parhaansa epidemian taltuttamiseksi. On siis kohtuullista vaatia, että tässä tilanteessa myös jokainen kansalainen tekee parhaansa, ettei tautitilanne pääse ryöpsähtämään hallitsemattomaksi.

Vastuullinen käytös on tarpeen paitsi meidän itsemme ja lähimmäistemme terveyden kannalta, myös yhteiskunnan toimivuuden takaamiseksi. Moni toimiala, yrittäjät ja työntekijät ovat kärsineet tilanteesta valtavasti maaliskuusta lähtien. Jos viranomaiset joutuvat ottamaan käyttöön yhtä jyrkkiä sulkutoimenpiteitä kuin Etelä-Euroopassa, edessä on lisää talousvaikeuksia, konkursseja ja työttömyyttä.

Hyvät uutiset rokotekehityksestä lisäävät luottamusta tulevaan, mutta ne eivät saa antaa kenenkään tuudittautua katteettomaan huolettomuuteen.

Pitkän ja paikoin sietämättömänkin koronatunnelin päässä pilkottaa pian valonkajastus. Luottakaamme siihen, että jonakin päivänä tämä on ohi, mutta siihen asti meidän jokaisen pitää tehdä parhaansa, että sairastuneiden ja koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen menehtyneiden määrä pysyisi Suomessa mahdollisimman pienenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut