Vahingonteot saatava kuriin yhteistyössä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Vahingonteot saatava kuriin yhteistyössä

Tavalliset ihmiset lähtivät Nokialla taltuttamaan jo vuoden jatkunutta tuhoamisen kierrettä. Lapsille ja nuorille tarjottava järkevää tekemistä.

6.8.2019 6:00 | Päivitetty 6.8.2019 9:20

Nokian kaupunkia on viimeisen vuoden ajan vaivannut järjetön lasten ja nuorten aiheuttama ilkivallan ja vahingontekojen kierre.

Uimahallin nuorisotila Nuksu tuhottiin perusteellisesti ja täydennettiin työ jauhesammuttimen sisällöllä. Rakenteilla olevan pääkirjaston tuoretta lattiavalua pilattiin kävelemällä ja lekalla 300 neliön verran. Päiväkotien ja koulujen ikkunoita rikottiin Menkalassa ja Alhoniityssä.

Heinäkuun lopulla järjetön ilkivalta kohdistui Liukuslahden uimarannan bajamajaan, joka oli kaadettu niin, että sisällä olleet jätökset ja kemikaalit valuivat rannan hiekkaan ja Pyhäjärveen. Koko uimaranta oli helleviikolla suljettava, jotta vahingot saatiin korjattua ja hiekka vaihdettua.

Myös Nokian keskusurheilukentän uutta katsomoa rikottiin ja sinne sytytettiin tulipalo.

Kaupungille aiheutettujen vahinkojen korjaaminen on tullut Nokialle kalliiksi. Yhteisiä verovaroja on jouduttu käyttämään tuhojen korjaamiseen sen sijaan, että voitaisiin tarjota tarpeellisia ja hyviä palveluja maksettujen veroeurojen vastineeksi.

Jotta turvallisuus ja omaisuus voidaan jatkossa turvata, on kaupunki joutunut lisäämään valvontaa ja – ikävä kyllä samalla omia kustannuksiaan.

Vahingonteot Nokialla ovat olleet sen verran laajoja ja osittain myös samojen tekijöiden käsialaa, että lasten ja nuorten tilannetta kaupungissa on jouduttu pohtimaan opetus-, vapaa-aika-, nuoriso- ja sosiaalipalvelujen yhteistyönä.

Nokialaista ilkivallan kierrettä ovat olleet ratkomassa myös poliisin, seurakunnan sekä SPR:n katutyön edustajat.

Viime viikonloppuna viranomaisten avuksi riensi Pirkkalaistorille niin sanottu kolmas sektori eli tällä kertaa aivan tavalliset nokialaiset, jotka esittelivät Stop tykkänään! -tapahtumassa sellaisia harrastusmahdollisuuksia, joilla ei aiheuteta kenellekään vahinkoa.

Koleassa säässä torille ei onnistuttu saamaan aivan valtavaa kansainvaellusta, mutta on hyvä, että näin koulutyön taas alkaessa tuotiin tälläkin tavalla esiin ilkivallan ja kiusaamisen järjettömyyttä. Järkevääkin tekemistä kun on tarjolla.

Poliisi on syystäkin huolissaan siitä, että alle 15-vuotiaiden tekemät rikokset Nokialla ovat lisääntyneet. Rikosoikeudellinen vastuu alkaa vasta 15-vuotiaana, mutta sitä nuorempikin on vahingonkorvausvelvollinen. Jokaista kasvattajaa tarvitaan ongelman kitkemisessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut