Liikunnan riemua virheitä pelkäämättä –Jääkiekkoilija Kaapo Kakko on monella tavalla hyvä esikuva - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Liikunnan riemua virheitä pelkäämättä –Jääkiekkoilija Kaapo Kakko on monella tavalla hyvä esikuva

Onnistumiset ruokkivat hyvää ja vahvistavat nuorten ja lasten itsetuntoa.

15.5.2019 6:00

Meneillään olevien jääkiekon MM-kilpailuiden aikana on saatu ihailla nuoren suomalaishyökkääjän, Kaapo Kakon suorituksia. 18-vuotiaan itsevarmat otteet ja hienot maalit ovat hurmanneet urheilun ystävät.

Uutisoinnissa on noussut esiin tärkeä näkökulma. Pitkäjänteinen harjoittelu ja sen taustalla oleva rakkaus lajiin. Tapparan urheilujohtaja Jussi Tapola luonnehti Aamulehden haastattelussa, että Kakko ei pelkää virheitä. Hän vain haluaa pelata, mielellään mahdollisimman palon.

Nuorukainen on myös hyvä esimerkki siitä, että esimerkiksi sairaudet, kuten diabetes tai keliakia eivät ole este urheilemiselle.

Näinä viikkoina liikkumisen riemua nähdään MM-kaukaloiden lisäksi runsain mitoin myös eri puolilla Suomea ja Pirkanmaata.

Tähän aikaan vuodesta esimerkiksi eri tanssikoulut juhlivat lukukauden päättymistä järjestämällä näytöksiä, joissa tanssijoiden omaiset pääsevät ihailemaan esiintyjien taitoja. On ilon päivä päästä näyttämään talven aikana kartutettua osaamistaan muille.

Nyt on myös se aika, kun monet lapset ovat aloittamassa kesän liikuntaharrastusta. Esimerkiksi jalkapallo- ja yleisurheilukentät täyttyvät pienistä harrastajista. Joku saattaa löytää liikkumisen ilon suunnistusrasteilta, toinen vaikkapa pyöräilyn tai uinnin parista. Aikuisilla on tässä tärkeä rooli, sillä tutkitusti vanhempien kannustus vaikuttaa merkittävästi urheiluharrastuksen aloittamiseen.

Mitä enemmän lapset ja nuoret saavat onnistumisen kokemuksia ja oivalluksia oman vartalonsa vahvuudesta ja mahdollisuuksista, sen parempi.

Vaikka nuoresta ei tulisi koskaan ammattiurheilijaa, harrastuksen parista voi saada paitsi hyvän yleiskunnon niin myös muilla elämän alueilla menestymisen kannalta tärkeää itseluottamusta. Parhaimmillaan varhaisessa iässä saadut hyvät kokemukset liikunnasta ja urheilusta kannustavat pysymään liikkeessä läpi elämän.

Lapsuuden ja nuoruuden liikuntatottumukset ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL:n mukaan merkittävä tekijä koko kansanterveyden kannalta. Lapsuuden liikuntaharrastus esimerkiksi suojaa mielenterveysoireilta aikuisena.

Liikunta luo myös pohjan i työkyvylle ja vaikuttaa elämänlaatuun. Liikuntakyky on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos