Valoteos kannatti tuoda Tampereella esille uudelleen - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Valoteos kannatti tuoda esille uudelleen

Tampereen keskustassa voi kokea hetkiä, joissa saa unohtaa toviksi ympäröivän todellisuuden ja nähdä valoa tunnelin päässä.

28.10. 6:00

Aamulehti

Ensimmäiset Valoviikot järjestettiin Tampereella syksyllä 1966. Silloisen kaupunginjohtajan Erkki Lindforsin aiempi matka Tampereen ystävyyskaupunkiin Saksan Esseniin näkyy yhä talven pimeydessä Tampereen kaduilla. Essenissä valot sytytettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1950. Tampereelle perustettiin joulukuussa 1965 Tampere Tunnetuksi -yhdistys, jonka tehtävänä oli Valoviikkojen järjestäminen.

Valoviikoilla on Tampereella niin pitkä historia, että niille tekee kunniaa varioida tapahtumaa ajankohdan mukaan ja valoja nykyteknisin keinoin. Valojen ja avajaisten merkitystä on korostanut se, että valoa antava lumipeite jää nykyisin pysyväksi usein vasta tammi-helmikuussa.

Nyt koronaepidemian tuomat huolet näyttävät valoista ja ulkoilmassa järjestettävistä tapahtumista uuden kulman.

Valoviikkojen avajaiset ovat kuuluneet kaupunkilaisten tapoihin aloittaa talvikausi. Keskustaan on saavuttu runsain joukoin vuodesta toiseen.

Tampereen 55. Valoviikkoihin valmistauduttiin kertomalla, että niitä ei tänä vuonna koronatilanteen vuoksi avata yleisötapahtumalla. Valoviikot alkoivat viime perjantaina Tammerkosken rannalla Koskipuistossa järjestettävällä Tanssivat vedet -teoksella.

Kymmenen minuutin välein lauantaihin saakka iltaisin esitettävä teos suo joustavan mahdollisuuden ihastella itse teosta ja katujen varsille ja muualle sytytettyjä valoja ja kuvioita. Tapahtuma näyttäytyy rauhallisena ja ruuhkattomana, mikä istuu korona-aikaan paremmin kuin hyvin.

Vaikka teos kestää vain kymmenen minuuttia se ehtii tehdä vaikutuksen veden, valon ja musiikin yhteistyönä. Nuorimmatkaan katsojat eivät ehdi kysyä, milloin tämä loppuu, vaan myös he seuraavat joko teosta tai puistoon turvavälein kerääntyneitä muita ihmisiä. Katsottavaa riittää kaikille aikana, jona oman kodin seinät tulevat välillä liiankin tutuiksi.

On syytä kiittää järjestäjiä siitä, että teosta ei jätetty vain yhden juhlan iloksi vuosi sitten, vaan sen arvo nähtiin myös tähän päivään sopivana.

Tarvitsemme tapahtumia, joihin voi tuoda läheisiä riskeittä vauvasta vaariin ja kokea yhteyttä muihin kaupunkilaisiin.

Tapahtumissa saa kokea hetkiä, joissa voi unohtaa toviksi ympäröivän todellisuuden ja nähdä valoa tunnelin päässä, mikä on hyvä tuotto tapahtumiin sijoitetuille rahoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?