Talvilomalla ei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Talvilomalla ei tarvitse tehdä mitään, jos ei halua

Nykyajassa tylsyyden sietämisestä on tullut jo taito. Jatkuvat virikkeet ja koko ajan tekeminen voivat ajaa ihmisen ylivirittyneeseen tilaan.

22.2.2020 6:30

Talviloma alkaa Pirkanmaalla. Moni miettii loman kynnyksellä, että mitä sitä tekisi lomalla tai miten saisi sen käytettyä mahdollisimman tehokkaasti. Myös lapsille ja nuorille on paljon ohjelmaa tarjolla. Perheissä asioita tehdään nykyään yhdessä. Jotkut lähtevät lomalle kaukomaille, toiset menevät aktiviteettejä sisältävälle leirille ja osa puuhastelee kotona.

Perheiden aktiivinen ja osallistuva elämäntyyli tarvitsee kuitenkin vastapainoa. Monelle lapselle ja aikuiselle tekisi hyvää, jos lomalla ei tekisikään yhtään mitään. Olisi vain. On hieman yllättävää, mutta nykyään täydellinen rauhoittuminen voi olla monelle vaikeaa. Uusi teknologia, uudet oppimisympäristöt, kiihtynyt työelämä ja opiskelutahti ovat luoneet myös Suomessa ympäristön, jossa tylsyyden sietämisestä on tullut erikseen opeteltava taito.

Aivot tarvitset lepoa ja ihmisille tekee tutkimustenkin mukaan hyvää, jos on hetken aikaa tylsää. Tylsyys auttaa aivoja palautumaan ja saa aikaan ajatuksia, joita ei muuten välttämättä tule ajatelleeksi tai huomanneeksi. Tylsyys kirkastaa havainnointia ja auttaa keskittymään.

Keskiviikon Aamulehdessä Taysin nuorisopsykiatrian vastuuylilääkäri Riittakerttu Kaltiala sanoikin näin: – Viikon vapaa vetelehtiminen tekee hyvää. Suorittajatyyppiä kannattaa rohkaista rentoutumaan.

Koululaisten kuormittuminen ja mielenterveysongelmien kasvu on huolestuttava ilmiö, johon on hyvä kiinnittää paljon huomiota. Asiaan voidaan vaikuttaa huomioimalla järkevä palautuminen.

Myös lomalla pitää huolehtia unen määrästä ja laadusta. Nuorten tulisi nukkua 8–9 tuntia, vaikka tekemistä riittäisi yömyöhään.

Jos lomalla haluaa tehdä asioita vetelehtimisen sijaan, voisi lapsi tai nuori keskittyä tekemään yhtä juuri itselle mieluisaa asiaa. Tällainen tekeminen on aivoja palauttavaa. Lomalla voi esimerkiksi tanssia, laulaa, piirtää tai vaikka lämätä jääkiekkoa.

Lapsen ja nuoren kehitykselle on hyväksi, että hänelle löytyy itseä kiinnostavaa tekemistä. Kiinnostava tekeminen kasvattaa sitkeyttä ja lopulta myös kehittää taitoja. Usein unohtuukin, että taidot karttuvat hieman tylsällä tavalla eli toistamalla yhtä ja samaa asiaa.

Pitkäjänteinen harjoittelu onkin hyväksi lapselle ja nuorelle. Jos lomalla on jotain tehtävä, palautumisen kannalta parasta on keskittyä mahdollisimman mukavaan tekemiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: