Tampereen yliopiston fotoniikan tutkimus tuo valoa tulevaisuuteen - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen yliopiston fotoniikan tutkimus tuo valoa tulevaisuuteen

Tampereen yliopistossa valotieteissä tehdään tutkimusta aivan maailman kärjessä. Tämä lupaa hyvää myös tulevaisuudessa.

22.8.2019 6:00 | Päivitetty 22.8.2019 13:29

Aamulehti

Valoon perustuvien teknologioiden eli fotoniikan kasvunäkymiä kartoittaneessa eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan selvityksessä (2018) Euroopan fotoniikan markkinoiden arvoksi arvioitiin noin 70 miljardia euroa. Ala työllisti yli 300 000 ihmistä.

Tavoite on kolminkertaistaa fotoniikan tuotteiden tuotanto 200 miljardiin euroon 2030 mennessä. Samalla alalle povataan miljoonaa uutta työpaikkaa.

Fotoniikan ei turhaan sanota olevan yksi tämän vuosisadan merkittävimmistä teknologioista, sillä valotieteen sovelluksia on nykyään kaikkialla: tietoliikenteessä, lääketieteessä, energia- ja ympäristöaloilla, valmistustekniikassa ja monissa kuluttajatuotteissa.

Ilman fotoniikkaa tai valon ja aineen vuorovaikutuksia ymmärtävää optiikkaa matkapuhelimet eivät toimisi. Ilman kuituoptista tiedonsiirtoa videot ja elokuvat eivät siirtyisi mihinkään, sillä internet ei toimisi.

Tampereen yliopistossa valotieteissä tehdään tutkimusta maailman kärjessä.

Tuore esimerkki on Hervannan kampuksella aloitettu hanke, jonka tavoite on tuottaa uusiutuvaa energiaa keinotekoisen fotosynteesin avulla (AL 19.8.).

Hervannassa testattiin äskettäin myös hyvin heikkoa radioaktiivista säteilyä erottavaa havaintolaitetta uraanikuutiolla, jota käytettiin aikoinaan natsi-Saksan ydinohjelmassa. (Al 10.8.).

Hankkeet tukevat yliopiston keskeisiä tavoitteita, joiden mukaan tutkimuksen tulee olla yhteiskunnallisesti vaikuttavaa ja kestävää kehitystä tukevaa.

Keinotekoisen fotosynteesin käyttö energiantuotannossa auttaa torjumaan ilmaston lämpenemistä.

Heikon alfasäteilyn tunnistavalle havaintolaitteelle on käyttöä terrorismin torjunnassa ja käytöstä poistettavien ydinlaitosten purkamisessa.

Perinteisen laser- ja puolijohdeosaamisen rinnalle fotoniikassa on Tampereella tehty uusia mielenkiintoisia tutkimusavauksia, kuten valo-ohjattavat materiaalit ja mikrorobotit sekä valon kvanttimekaanisten ominaisuuksien tutkiminen.

Vuoden alussa pitkäjänteinen työ valotieteiden parissa palkittiin, kun Tampereen yliopisto valittiin vetämään yhtä kuudesta Suomen Akatemian lippulaivahankkeesta. Fotoniikan osaamiskeskittymässä on mukana 400 tutkijaa.

Tämän kokoluokan tutkimusryhmillä kovassa kansainvälisessä kilpailussa pysytään mukana aivan terävimmässä kärjessä. Tutkimus poikii Suomeen myös uusia alan yrityksiä ja työpaikkoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?