Tampereen ravintolat odottavat pikaista apua – Lopputulos on nyt kaupungin tahdosta kiinni - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen ravintolat odottavat pikaista apua – Lopputulos on nyt kaupungin tahdosta kiinni

Tampereen kaupungin on tehtävä päätös terasseista nopeasti ja osoittaa näin tukensa epidemiasta kärsineille ravintolayrittäjille.

21.5.2020 6:00

Tampereen ravintolat valmistautuvat avaamaan ovensa hallituksen tiistaisen päätöksen jälkeen. Sisätiloissa viimeistellään korona-aikana tehtyjä remontteja sekä rakennetaan parhaillaan desinfiointipisteitä ja muovipleksejä ruokapöytien väliin.

Hallituksen päätöksen mukaan ravintolat saavat olla kesäkuusta alkaen avoinna kello 6–23 ja anniskella kello 9–22. Puolet normaalista asiakaspaikkamäärästä saa täyttää.

Osalle ravintoloista tämä voi tuottaa ongelmia kannattavuuden näkökulmasta. Ravintola Hookin osaomistaja Juha Vuorio pohti Aamulehden haastattelussa, että isot toimijat selviävät, mutta pienen yrittäjän ei välttämättä ole kannattavaa avata.

Ravintoloitsija Sami Lappalainen Vinoteca oy:sta sanoi, että olemalla kiinni tekee pientä tappiota, mutta olemalla auki tekee mahdollisesti suurta tappiota.

Terasseilla asiakaspaikkojen puolittaminen ei ole voimassa. Monen yrittäjän toiveet kohdistuvat juuri terassimyyntiin jo aiemmin kriisiaikana kasvaneen take away -toiminnan lisäksi. Siksi Tampereen kaupungilla on nyt erittäin hyvä tilaisuus osoittaa tukensa epidemiasta kärsineille ravintolayrittäjille.

Tampereen kaupungin kilpailukykyjohtaja Anna-Kaisa Heinämäki väläytti tällaista mahdollisuutta Aamulehden uutisessa tiistai-iltana.

Heinämäen mukaan kaupunki valmistelee ohjeistusta ravintoloitsijoille ja tapahtumien järjestäjlle terassien ja muun kaupunkitilan turvallisesta käytöstä poikkeuksellisena koronakesänä.

Kaupunki pohtii nyt, miten se voi toimia kaupunkitilan mahdollistajana ja keskustan elävöittäjänä Terassialueet ovat yhtenä asiana mukana selvittelyssä.

Maankäytön luvan terassia varten myöntää Tampereella kaupunki. Aiemmin kiistaa ovat aiheuttaneet tiukat säädökset terassien laajennuksista. Esimerkiksi viime kesänä Ratinan yhteydessä oleva ravintola Brewdog väänsi luvista kuukausia.

Ravintolat ovat toivoneet nopeita liikkeitä. Kaupunki kuitenkin kertoo, että päätöksiä saadaan tehtyä vasta ensi viikon loppupuolella.

Olisi kaikkien etu nopeuttaa ratkaisua ja tarjota ravintoloille mahdollisimman paljon joustoa terassien laajentamiseen. Kaupungin on syytä antaa aikaa ravintoloille valmistautua toimimaan kesän poikkeustilanteessa.

Kesäkuu saapuu kuitenkin jo puolentoista viikon päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?