Suomalaisten syntyvyys laskee ennätysvauhtia - Pääkirjoitukset - Aamulehti

On jokaisen oma asia päättää, haluaako lapsen vanhemmaksi vai ei – jotkin asiat ovat saattaneet muuttua pysyvästi

Monelle lapsen hankintaa miettivälle on tärkeää, että tietty perusturvallisuus on kunnossa, mutta vapaaehtoinen lapsettomuuskin yleistyy.

30.9.2019 18:46

Tuoreimmat tiedot suomalaisten syntyvyydestä ovat hyvin karua luettavaa. Tilastokeskuksen tuoreen väestöennusteen mukaan Suomessa ei ole 15 vuoden kuluttua enää yhtään maakuntaa, jossa syntyy enemmän lapsia kuin ihmisiä kuolee, jos kehitys jatkuu nykyisellään.

Ennuste kertoo, että vuonna 2035 väkiluku kasvaisi enää Uudellamaalla ja Pirkanmaalla, ja näissäkin vain muuttovoiton ansiosta, ja vuonna 2040 enää vain Uudellamaalla.

Ja edelleen. Aiemmin ennustettiin, että Suomen väkiluku lähtisi laskuun 2035, mutta nykyarvion mukaan jo 2031. Vielä vuosi sitten odotettiin, että tänä vuonna Suomessa syntyisi 49 000 lasta, mutta nyt näyttää, että jäätäneen noin 45 000:een.

Laskennallinen naisten elinaikanaan synnyttämien lasten määrän eli kokonaishedelmällisyysluvun arvioidaan olevan noin 1,35, mutta tänä vuonna jäätäneen senkin alle. Luku on maailman pienimpiä.

Asiasta on turha alkaa syyllistää nuoria aikuisia. On viime kädessä jokaisen oma asia päättää, haluaako lapsen vanhemmaksi vai ei. Syiden kirjo on varmasti moninainen. Olisikin pyrittävä selvittämään, mitkä ovat päällimmäiset vaikuttimet ja ovatko jotkin asiat muuttuneet nuorten mielessä jopa pysyvästi.

On selvää, että epävarmuus omasta taloudesta ja työstä vaikeuttaa perheen perustamista. Myös tukiverkkojen harveneminen tai täysinäinen puute voi ahdistaa monia. Yhä harvemmalla on isovanhempia lähellä.

Perhebarometrissa 2018 nousi esiin, ettei perheen perustaminen ole läheskään niin selvä asia kuin aiemmin. Elämältä halutaan myös muuta. Työura on niin ikään yhä useammalle tärkeä.

Kaikesta huolimatta lapsen hankintaa miettiviä on pyrittävä tukemaan kaikin mahdollisin keinoin. Edelliseltä hallitukselta jäi naisten työssäkäyntimahdollisuuksia parantava perhevapaauudistus vaiheeseen, ja samoin voi käydä tämänkin hallituksen aikana. Kaikki tarpeelliset keinot on hyvä käydä nyt läpi.

Suomen väkilukuun vaikuttaa syntyvyyden lisäksi myös maahanmuutto. Se on tällä hetkellä auttamatta liian vähäistä. Työ- ja koulutusperäistä maahanmuuttoa on lisättävä nopeasti ja johdonmukaisesti.

Elintasomme keskeinen perusta on työssäkäyvien ja työelämän ulkopuolella olevien suhde. Jos yhtä työllistä kohden on entistä enemmän niitä, jotka syystä tai toisesta eivät ole palkkatyössä, on ennen pitkää edessä elintason lasku.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?