Korona iskee kuntatalouteen viiveellä lähivuosinakin – tukea jatkettava - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Korona iskee kuntatalouteen viiveellä lähivuosinakin – tukea jatkettava

Valtion tuki saattaa pelastaa tämän vuoden, mutta kunnissa valtion toivotaan osoittavan koronatukeaan myös vuodelle 2021.

6.7.2020 6:00

Kesälomakausi on parhaimmillaan, ja Suomen kunnissa suljetaan virastojen ovia näinä viikkoina kesäsulun ajaksi.

Kuntapäättäjät ja valmistelijat palaavat kuitenkin kuukauden tai muutaman viikon kesätauoltaan elokuussa töihin hyvin epävarmoissa tunnelmissa.

Hallitus osoitti vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossaan kunnille tukipaketin, jonka kokonaismäärä nousi 1,4 miljardiin euroon.

Tukipaketilla korvataan menetyksiä, joita kunnille ja kuntayhtymille on syntymässä koronapandemian seurauksena vuonna 2020.

Koronapandemian taloudellisten vaikutusten mittaluokkaan liittyy yhä epävarmuutta, mutta tässä vaiheessa vaikutusarviot kuntatalouteen liikkuvat noin 1,9 miljardissa eurossa vuonna 2020.

Kiitos tukipaketin, tästä vuodesta tulee kunnille kyllä taloudellisesti huono, muttei ehkä niin huono kuin aluksi arvioitiin.

Tampereen pormestari Lauri Lyly totesi kesäkuun alkupuolella (AL 8.6.2020), että koronakriisin aiheuttama isku kaupungin talouteen on niin syvä, että tilanteen saattaminen tasapainoon vie vuosia ja vaatii kaupungilta tehokkaita tasapainottamistoimia.

Ilman talouden tasapainotustoimia vuoden 2021 budjetti oli Lylyn kesäkuisen arvion mukaan 132 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Koronakriisin aiheuttama taloudellinen isku kunnissa kohdistuukin nimenomaan vuoteen 2021 – mahdollisesti jopa kahteen seuraavaankin vuoteen.

Kuntaliiton arvion mukaan koronaepidemia heikentää kuntataloutta vuonna 2021 kaikkiaan 1,7 miljardia euroa.

Valtaosa eli 1,4 miljardia euroa heikentymisestä selittyy kuntien verotulojen romahtamisesta. Kuntien kustannusten arvioidaan kasvavan 200 miljoonaa euroa koronaepidemian takia vuonna 2021.

Kuntatalouden tukipaketti on tähän mennessä koskenut vain vuotta 2020, mutta valtion tulisi varautua kuntien tukemiseen syyskuun budjettiriihessään myös vuonna 2021.

Koronapandemia on vaikuttanut kuntiin hyvin eri tavalla. Koronan jyllätessä suurimpia kärsijöitä ovat olleet nimenomaan suurimmat kaupungit. On puolestaan kuntia, joissa vaikutukset ovat jääneet lähes olemattomiksi.

Jos kuntatukea osoitetaan myös ensi vuodelle, löytyykö poliittista tahtoa jyvittää sitä enemmän sinne, missä menetyksetkin ovat olleet suurimmat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: