Tampereen kaupunki voi hyvin luopua osasta tiloistaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen kaupunki voi hyvin luopua osasta tiloistaan

Tampere on 2010-luvulla myynyt kiinteistöomaisuuttaan jo sadalla miljoonalla eurolla ja realisointityö jatkuu.

23.8.2019 6:00

Tampereen kaupunki tuotti vuonna 2018 palveluitaan kaikkiaan 860:ssä itse omistamassaan rakennuksessa ja 240:ssä vuokraamalla hankitussa tilassa tai rakennuksessa.

Omien rakennusten pinta-ala oli yli 1,1 miljoonaa neliötä ja vuokratilojen 450 000 neliötä. Tilaomaisuuden arvo oli viime vuoden viimeisenä päivänä yli 1,3 miljardia euroa.

Vajaata kolmannesta mittavasta tilamassasta hallitsevat kasvatus- ja opetuspalvelut.

Kun kiinteistöomaisuutta on näin valtavasti, on kaupungin päätöksentekijöiden tarpeen aika-ajoin tarkastella tilannetta.

Tampereen asunto- ja kiinteistölautakunta käsittelikin kuluneella viikolla tilaomaisuuden linjauksia vuosille 2018–2021 sekä kiinteistöomaisuuden myynnin periaatteita ja myyntikohteita.

On ratkaistava, mitä kiinteistöjä ja miten kaupunki haluaa omistaa, mitä tiloja hankitaan käyttöön vuokraamalla, millaisilla voimavaroilla sen tulee omistustaan hoitaa sekä kuinka ja mihin tarkoituksiin sen tulee omistuksiaan käyttää.

Tampere joutuu vuodesta toiseen painimaan ikuisuusaiheen kanssa: investointitaso suhteessa tulorahoitukseen on liian korkea.

Jo kymmenen vuotta sitten kaupunginhallituksen suunnittelujaosto linjasi, että omaisuutta voidaan myydä uusien investointien rahoittamiseksi ja että kiinteistökaupat tulee tehdä oikea-aikaisesti ja kaupungille mahdollisimman edullisilla ehdoilla.

Kaupunki onkin 2010-luvulla tehostanut kiinteistöjensä realisointia merkittävästi. Myyntituloja on kertynyt vuoden 2010 alusta tämän vuoden kevääseen liki sata miljoonaa euroa ja tälläkin hetkellä suoraan myytävien tai myyntiin kehitettävien kohteiden lista on pitkä.

Yksi tämän hetken merkittävimpiä kiinteistökehityskohteita on Frenckellin kiinteistö, jonka kiinteistökehittäjä löytynee kuluvan vuoden aikana. Laaja kaavamerkintä mahdollistaa kiinteistöön asumista, liiketoimintaa, toimistoja, ravintolatoimintaa tai hotellin.

Kaupunki on linjannut aivan oikein, ettei kaikkea uutta ole tarve rakentaa omaan taseeseen, koska muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Kiinteistöjä myytäessä itseisarvo ei toisaalta saa olla, että kohteista päästään eroon hinnalla millä hyvänsä. Yhteistä omaisuutta tulee myydä käypään arvoonsa ja markkinatilanteen kannalta oikea-aikaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: