Palaako yleisö urheilukatsomoihin vasta vuonna 2022? – Tapahtumien ahdinko voi jatkua koronakriisissä kaikista pisimpään - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Palaako yleisö urheilukatsomoihin vasta vuonna 2022? – Tapahtumien ahdinko voi jatkua koronakriisissä kaikista pisimpään

Kesätapahtumat ja urheilusarjat ovat vaarassa peruuntua kokonaan. Katsomot voivat pysyä tyhjinä vielä yllättävän pitkään.

18.4.2020 6:30

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoo kesän tapahtumiin vaikuttavista kokoontumis- ja muista rajoituksista todennäköisesti tämän kuun aikana. Linjaus on kaikille tapahtumajärjestäjille äärimmäisen tärkeä, koska se antaa suunnan koko kesälle. On keskeistä, mitä rajoituksia ehkä kevennetään ja mitkä rajoitukset saattavat vaikuttavat pidemmän aikaa.

Tammerfestin ja uuden Rockfestin promoottori Timo Isomäki sanoi Aamulehdessä 17. huhtikuuta, että tässä tilanteessa suurtapahtumien järjestämisen kieltäminen kesä- ja heinäkuussa olisi ainoa oikea ratkaisu.

Tapahtumia koskevalla linjauksella on vaikutuksia musiikkifestivaaleihin ja muihin suurtapahtumiin, mutta myös kesän palloilusarjoihin. Esimerkiksi jalkapalloilun Veikkausliiga ja pesäpalloilun Superpesis joutuvat miettimään kannattaako sarjoja pelata lainkaan, jos yleisöä ei pääse otteluihin tai jos yleisömäärä on hyvin rajattu. Ilvekselle tai Manse PP:lle tällaiset vaihtoehdot ovat taloudellisesti hyvin vaikeita.

Kansainvälisesti suuret palloilun rahasarjat ovat keskeyttäneet kautensa, mutta miettivät vieläkin keinoja käynnistää pelit uudelleen. Jalkapallon Valioliiga, koripallon NBA ja jääkiekon NHL ovat tutkineet mahdollisuuksia pelata kausi loppuun tiukkojen terveystarkastusten alaisuudessa ja ilman katsojia. Suuret televisiosopimukset houkuttelevat jatkamaan.

Urheilu- ja kulttuuritapahtumat elävät katsojista, mutta voi mennä hyvinkin kauan ennen kuin ihmiset pääsevät takaisin katsomoihin. Syy on yksinkertainen. Tartunnan riskit kasvavat aina sitä mukaa kun ihmismäärä tapahtumassa kasvaa.

Yhdysvaltalaistutkijat hahmottelivat Science-lehdessä, että sosiaalista eristäytymistä tarvitaan jossakin mittakaavassa ainakin rokotteen kehittämiseen saakka. Tällä havainnolla on valtava merkitys yleisötapahtumien osalta. Ne ovat todennäköisesti pisimpään erilaisten rajoitusten piirissä.

Urheilutapahtumien osalta synkin arvio Yhdysvalloissa on ollut, että yleisö pääsisi takaisin katsomoon vasta vuonna 2022.

Tässä tilanteessa on äärimmäiseen tärkeää, että Suomen hallitus tekee tarkan ja perustellun linjauksen yleisötapahtumien järjestämisestä.

Selkeä linja ja tietoon perustuvat ratkaisut varmistavat myös sen, että tapahtumia koskevia rajoituksia voidaan keventää heti kun se on mahdollista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?