Tampereen ylin johto näytti huonoa esimerkkiä – Luottamus hyvän hallinnon mukaiseen päätöksentekoon heikentyy - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tampereen ylin johto näytti huonoa esimerkkiä – Luottamus hyvän hallinnon mukaiseen päätöksentekoon heikentyy

Atanas Aleksovskin (sd.) valinta Finnparkin johtoon heikensi luottamusta hyvän hallinnon mukaiseen päätöksentekoon. Onneksi asia nyt selvitetään.

23.9.2019 6:00

Ovatko Tampereen kaupungin ylimpään johtoon kuuluvat pormestari Lauri Lyly (sd.), konsernijaoston puheenjohtaja Kalervo Kummola (kok.) ja konsernijohtaja Juha Yli-Rajala laiminlyöneet velvollisuuksiaan ja toimineet vastoin hyvää hallintoa? Tätä kaupunginhallitus joutuu nyt arvioimaan tarkastustoimikunnan esityksen perusteella.

Taustalla on kolmikon toiminta Atanas Aleksovskin (sd.) valinnassa Finnpark Oy:n hallituksen puheenjohtajaksi.

Aleksovski, joka tuolloin toimi kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtajana ja konsernijaoston varapuheenjohtajana, valittiin Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi, vaikka häntä epäiltiin rikoksesta Kotilinnasäätiön niin sanotussa tontinsiirtokiistassa.

Kaupungin hyvää johtamis- ja hallintotapaa koskevan ohjeen perusteella tutkinnan kohteena olevaa Aleksovskia ei olisi voitu esittää Finnparkin hallituksen puheenjohtajaksi. Aleksovski antoi virheellisesti ymmärtää, että häntä ei epäiltäisi rikoksesta. Vaikka Tampereen ylin johto hieman myöhemmin sai vahvistuksen Aleksovskin rikostutkinnasta, esitystä hänen valinnastaan ei muutettu, vaan se vahvistettiin Finnparkin yhtiökokouksessa toukokuussa 2018.

Kaupunginvaltuutettu Aleksovski on sittemmin eronnut Finnparkista, kaupunginhallituksesta ja konsernijaostosta. Hänet tuomittiin viime tammikuussa käräjäoikeudessa ehdolliseen vankeuteen luottamusaseman väärinkäytöstä, mutta tuomio voi vielä muuttua hovioikeudessa, jossa asiaa on määrä käsitellä ensi tammikuussa.

Päätösesityksen mukaan kaupunginhallitus pyytää Lylyltä, Kummolalta ja Yli-Rajalalta entistä yksilöidymmät selvitykset heidän toimistaan. Kaupunginhallitus päättää jatkotoimista saatuaan riittävät selvitykset.

Jo nyt on selvää, että Lyly, Kummola ja Yli-Rajala ovat näyttäneet huonoa esimerkkiä Aleksovskin valinnassa. He eivät ole määrätietoisesti ja nopeasti puuttuneet hyvin tuntemansa Aleksovskin nimitykseen. Kolmikko ei ole toiminut kaupungin Hyvä hallinto- ja johtamistapa -ohjeen hengen mukaisesti, vaikka esimerkiksi pormestarin tehtävänä on vastata hyvän johtamis- ja hallintotavan järjestämisestä ja seurata päätösten laillisuutta.

Kuntalaisen silmissä sotku näyttää pahalta ja heikentää luottamusta puolueettomaan ja hyvän hallinnon mukaiseen päätöksentekoon. On kuitenkin hyvä, että asia nyt selvitetään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?