Kangasalan Pitkäjärven koulu saattoi olla malliksi syksylle - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Lähiopetus alkaa taas: Kangasalan Pitkäjärven koulu saattoi olla malliksi syksylle

Syyslukukaudella yksittäisiä kouluja tai niiden osia voidaan sulkea kunnan päätöksellä jopa yhdessä päivässä, jos virus leviää.

14.5.2020 6:00

Tänään aamulla voi Suomessa seurata ilahduttavaa ja toivoa antavaa näkyä. Peruskoululaiset palaavat pariksi viikoksi lähiopetukseen liki kahden kuukauden epäopiskelun jälkeen. On ilo toivottaa koululaisille ja heidän opettajilleen turvallisia koulupäiviä ennen kesälomakautta.

Muitakin koronarajoitusten lievennyksiä on tullut ja tulee asteittain voimaan. Torstai on odotettu päivä esimerkiksi suomalaisyritysten virolaisille työntekijöille, jotka saavat palata työmailleen. Heitä koskee tosin edelleen kahden viikon omaehtoinen karanteeni: liikkuminen pitää rajoittaa asunnon ja työpaikan välille.

Hallitus pohtii myös ravintoloiden asteittaista avautumista toukokuun jälkeen. Ne ovat olleet suljettuina huhtikuun 4. päivästä alkaen ja ovat saaneet kohtuuttoman pitkään odottaa hallitukselta ja eduskunnalta edes täsmällistä päätöstä niille maksettavista tuista.

Tampereen seudulla koronaviruksen uhkaan havahduttiin viimeistään sunnuntaina 8. maaliskuuta, kun Kangasala ilmoitti sulkevansa Pitkäjärven 500 oppilaan yläkoulun yhden tartunnan takia. Kaupunki toimi eräänlaisena mallikappaleena sille, mitä Suomen rajoituksille voi syksyllä tapahtua.

Syyslukukaudella yksittäisiä kouluja tai niiden osia voidaan sulkea kunnan tartuntatautiviranomaisten päätöksellä jopa yhdessä päivässä, mikäli virus alkaa levitä koulussa. Tällaiset täsmätoimet vaikuttavat järkeviltä, jos vaihtoehtona olisi uusi valtakunnan laajuinen lähiopetuksen keskeytys. Lasten hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että he pääsevät tapaamaan koulukavereitaan – jos se tapahtuu riittävän väljästi.

Lapset näyttävät onneksi THL:n lasten infektiolääkärin Otto Helveen mukaan selviävän koronaviruksesta lievin oirein eivätkä he levitä tartuntaa yhtä paljon kuin aikuiset. Osa lapsista ei silti voi palata nyt kouluun, yleisimmin siksi, että oppilas tai hänen perheenjäsenensä kuuluu riskiryhmään.

Tampereella arvioidaan, että kotiin olisi jäämässä suunnilleen joka 20. lapsi rehtorin luvalla.

Suomalaisasiantuntijat eivät ole yksimielisiä siitä, mitä epidemialle alkavan kesän jälkeen tapahtuu. Pelkona on että viruksen leviäminen kiihtyy rajoitusten lieventämisen takia, sillä kansan immuniteettisuoja on olematon.

Suomen hybridimallin mukaisesti koronatestien määrää pitäisi kasvattaa. Huolestuttavaa on, että Taysin infektioyksikön ylilääkäri Jaana Syrjänen joutuu patistelemaan pirkanmaalaisia hengitystieoireisia testeihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: