Koulunpenkille saatetaan palata vasta syksyllä – Nyt vaaditaan venymistä kaikilta - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koulunpenkille saatetaan palata vasta syksyllä – Nyt vaaditaan venymistä kaikilta

Koululaisten etäopiskelu jatkuu ainakin 13. toukokuuta asti, mahdollisesti pidempäänkin. Kaikilta osapuolilta tarvitaan nyt venymistä, mutta koulunkäynnissä riman ei tarvitse olla yhtä korkealla kuin normaalisti. Hyviä etäopiskeluvinkkejä kannattaa jakaa muillekin.

1.4.2020 6:00

Suomen hallitus päätti jatkaa koronavirusepidemian leviämistä ehkäiseviä rajoituksia ainakin 13. toukokuuta asti. Siten myös koulutuksen poikkeusjärjestelyt jatkuvat.

On varauduttava siihen, että suurin osa koululaisista opiskelee etänä lukuvuoden loppuun asti. Silloin koulunpenkille palattaisiin vasta aikaisintaan elokuussa, kun uusi lukuvuosi alkaa.

Etäopetukseen siirryttiin jo 18. maaliskuuta, kun lähiopetus kouluilla keskeytettiin. Poikkeuksena lähiopetusta on tarjottu kuitenkin esikoululaisille, pienille koululaisille (1.–3. luokat) sekä erityistä tukea tarvitseville.

Etäopetusta on kuitenkin suositeltu myös niille, joiden on mahdollista järjestää lasten hoito kotona. Näin valtaosa perheistä on toiminutkin.

Esimerkiksi Tampereella merkittävä osa kouluista on suljettu. Lähiopetuksessa kouluilla oli maanantaina vajaat 650 lasta. Esiopetuksen noin 2000 oppilaan ikäluokasta kouluissa oli 188 lasta, pienien koululaisten reilun 6000 oppilaan ikäluokasta 313 lasta ja erityisen tuen noin 1100 oppilaasta 136 lasta.

Etäopiskelu kotona kestää nyt vähintään noin kaksi kuukautta. Se vaatii venymistä koululaisilta, opettajilta ja vanhemmilta.

Koululaisten pitää ymmärtää, että kyse ei ole lomasta, ja opettajien on ideoitava erilaisia etäopetusmenetelmiä.

Monet vanhemmat huolehtivat lasten koulunkäynnistä omien etätöidensä ohessa. On eri asia, onko kotona yksi vai esimerkiksi kolme koululaista. Siksi joustoa tarvitaan myös työnantajilta. Etätöitä tekevä, etäopetusta valvova työntekijä ei välttämättä pysty samanlaisiin suorituksiin kuin työpaikalla työskentelevä.

On myös selvää, että etäopetus sopii toisille lapsille paremmin kuin toisille. Osa tarvitsee enemmän tukea kuin toiset. On lapsia, joiden vanhemmat eivät edes pysty huolehtimaan lapsen etäopiskelusta. On myös lapsia, joiden on hyvin vaikea keskittyä koulunkäyntiin kotonaan.

Tässä poikkeustilanteessa tietyt ongelmat on kuitenkin vain hyväksyttävä. Koulujen sulkeminen tehtiin epidemian hallitsemattoman ja nopean leviämisen ehkäisemiseksi.

Muutama kuukausi tuntuu pitkältä ajalta, mutta yhdeksänvuotisen peruskoulun mittakaavassa kyse on lopulta aika lyhytkestoisesta poikkeusratkaisusta.

Koulunkäynnissä riman ei tarvitse nyt olla niin korkealla kuin normaalisti. Hyviä etäopiskeluvinkkejä kannattaa jakaa rohkeasti eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?