Koulujen ruokajakelun tarve on tärkeä viesti - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Koulujen ruokajakelun tarve on tärkeä viesti

Koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen keskellä pienikin helpotus arkeen voi olla merkittävä asia perheille.

22.4.2020 6:00

Kunta toisensa jälkeen on alkanut jakaa ruoka-apua koronavirusepidemian takia etäopetuksessa oleville koululaisille Pirkanmaalla.

Ruoan tarve on ollut erittäin suurta ja se on paikoin yllättänyt kunnat. Esimerkiksi Tampereen ennakkolaskelmissa tarvitsijoita olisi alimmillaan ollut 2 000 ja ylimmillään 7 000. Totuus ylitti arviot. Perheille tehty kysely kertoi, että 8 000 lasta tarvitsee ruoka-apua.

Ylöjärven kaupunki puolestaan jakaa tänään 2500 ruokakassia koululaisille. Sekin on iso määrä.

Olipa kyse sitten taloudellisesta tarpeesta tai arjen helpottamisesta, määrät kertovat siitä, kuinka iso vaikutus koronakriisin aiheuttamilla rajoituksilla on ollut perheille. Etäopetuksessa on viime viikkoina ollut suuri enemmistö suomalaislapsista. Viime ja toissa viikoilla kerättyjen tietojen mukaan lähiopetukseen osallistui normaalitilanteeseen verrattuna 8 prosenttia 1.−3. luokkien oppilaista ja vain 5 prosenttia 4.−9. luokkien erityisen tuen päätöksen saaneista oppilaista.

Kuntien tarjoama koululounas on hyvä tapa tuoda pientä helpotusta perheille. Normaalioloissa kouluruokaa kuulee aina välillä arvosteltavan melko kovastikin. Nyt on kuitenkin nähty, miten iso merkitys sillä on. Moni perhe on kiittänyt valmiita aterioita. Apu on todella tarpeen.

Valmiin aterian ohella viime viikot ovat muistuttaneet koulun tärkeydestä. Koululla on tärkeä paikka lasten ja nuorten elämässä sekä sosiaalisesti että kasvatuksellisesti.

Nykylinjausten mukaan oppilaitokset ovat kiinni koronaepidemian hillitsemisen vuoksi toukokuun 13. päivään asti. Hallituksen on määrä tänään käsitellä mahdollisia rajoitusten helpotuksia. Kouluja saatetaan avata porrastetusti vielä toukokuussa.

Jos rajoituksia voidaan perustellusti purkaa, helpotusten kohdistaminen lapsiin ja nuoriin vaikuttaa järkevältä. Hetki olosuhteisiin nähden mahdollisimman tavallista elämää tekisi varmasti monelle hyvää ennen kesää.

On kuitenkin todennäköistä, että osassa oppilaitoksista tavalliseen kouluarkeen palataan vasta syksyllä. Esimerkiksi Tampereella elinvoima- ja osaamislautakunnalle esitetään tänään, että kaupungin lukiot ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu jatkavat etäopetusta koko lukukauden loppuun. Moni nuori saattaa siis kohdata opettajansa ja opiskelutoverinsa vasta kuukausien päästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos