Aamulehden pääkirjoitus 14.7.2020: Käynnistyvä tuloskausi voi antaa toivoa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Käynnistyvä tuloskausi voi antaa toivoa

Yhtiöt julkaisevat huhti–kesäkuun osavuosikatsauksensa. Lukuja tärkeämpää on tarkastella yhtiöiden näkemyksiä tulevasta.

14.7.2020 6:00

Käynnistyvä tuloskausi tarjoaa lisää näkymiä talouden tilasta. Ensimmäiset yhtiöt kertovat jo tällä viikolla tilanteestaan toisella vuosineljänneksellä. Tunnuslukujen tarkastelua tärkeämpää voi olla keskittyä siihen, millaisia näkymiä toimitusjohtajat uskaltavat luvata eri toimialoille.

Osa yhtiöistä on kertonut tilanteestaan tavallista tiheämmin koronaviruksen vuoksi. Esimerkiksi tamperelaislähtöinen Noho Partners ilmoitti, että se kertoo liiketoimintansa kehittymisestä poikkeuksellisesti joka kuukausi.

Kesäkuussa ravintolajätin liikevaihto oli 45 prosenttia alhaisemmalla tasolla kuin vuotta aikaisemmin. Toimitusjohtaja Aku Vikström kertoi kuitenkin, että loppuvuoden näkymät ovat parantuneet huomattavasti sitten tammi–maaliskuun katsauksen.

Noho raportoi huhti–kesäkuun tilanteestaan puolivuosikatsauksen muodossa 11. elokuuta. Positiivinen sävy on toivottavasti vahvistunut niin Vikströmin kuin muidenkin yhtiöiden antamissa viesteissä.

On toivottava, että myös vientiyritysten näkymät paranevat pian. Suomen vienti on supistunut 14 prosenttia koronaviruskriisissä. Viennillä on ollut suurin vaikutus bruttokansantuotteen supistumiseen.

Esimerkiksi tuulilasivalmistaja Pilkington Automotive Finland kertoi viime viikolla aloittavansa satoja ihmisiä koskevat yt-neuvottelut. Tampereella yhtiö työllistää yli 200 ihmistä.

Toimitusjohtaja Jussi Parkkali kertoi yhtiön liikevaihdon pudonneen puoleen kriisin aikana, eikä tilanteeseen näy vielä muutosta (AL 7.7.). Se osoittaa osaltaan, että vaikka tautitilanne Suomessa olisi rauhallinen ja kaupungit elävöityisivät, maailmalla tilanne on monessa paikassa toinen.

Monet pirkanmaalaisittain merkittävät yhtiöt elävät viennistä. Jos maailmalla bussit seisovat, esimerkiksi Pilkingtonin tuulilaseille ei ole kysyntää.

Ennusteet talouden näkymistä ovat edelleen epävarmoja. Valtiovarainministeriön kesän taloudellisen katsauksen mukaan Suomen talous alkaa toipua vuoden jälkimmäisellä puoliskolla, jos epidemian toista aaltoa ei tule syksyllä.

Katsaus antaa toiveita myös viennin kasvusta loppuvuonna. Jo kesään mennessä osa kauppakumppaneista oli alkanut purkaa asteittain rajoituksiaan.

On toivottava, että yritykset pääsevät nopeasti jaloilleen kriisin jälkeen. Tuloskausi voi antaa ensimmäisiä toiveikkaita signaaleja siitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: