Valtion yritystuet pitää saada nopeasti jakoon - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Valtion yritystuet pitää saada nopeasti jakoon

Pirkanmaan ely-keskus teki viikossa yhtä monta avustuspäätöstä kuin normaalisti koko vuonna. Hakemuksia on silti rutkasti jonossa.

16.4. 6:00

Hallitus päätti viime viikolla lisätä miljardi euroa yritystukia kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossa. Esimerkiksi erilaisia avustuksia korotetaan 300 miljoonaa, ja yksinyrittäjien tukia 150 miljoonaa. Tämä tulee aiemmin päätetyn miljardin euron tuen lisäksi.

Rahalle on käyttöä. Koronakriisi pakotti ravintolat lopettamaan toimintansa, ulosmyyntiä lukuun ottamatta. Pahoja ongelmia on myös etenkin erikoiskaupalla ja palvelusektorilla. Näiden alojen yritykset ovatkin hakeneet vilkkaasti avustuksia.

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan tiistai-iltapäivään 14. huhtikuuta mennessä Pirkanmaalla oli koronaviruksen takia käynnistetty yt-neuvottelut lähes 400:ssa yli 20 henkilöä työllistävässä yrityksessä. Yt-neuvottelujen piirissä oli yli 25 000 ihmistä.

Tuki- ja avustushakemusten käsittelyn olisi nyt syytä sujua rivakasti. Esimerkiksi Business Finland on pystynyt käsittelemään vasta haun alkuruuhkassa tulleet noin 6 000 hakemusta kaikkiaan 18 000:sta (KL 14.4.). Ruuhka johtui pienten yritysten hauista. Nämä 1–5 hengen yritysten haut on nyt ohjattu ely-keskuksiin, joihin oli tiistaihin mennessä tullut noin 11 500 hakemusta.

Myös Pirkanmaalla ely-keskuksen on vastattava kovaan paineeseen. Kehittämisavustusten hakemuksia oli 14. huhtikuuta mennessä tullut 1 043, joka on kymmenkertainen normaaliaikojen koko vuoden määrään verrattuna. Ely-keskus käsitteli yhdessä viikossa 87 hakemusta, josta myönteisiä tukipäätöksiä tuli 72. Yhden viikon päätösten määrä on samaa luokkaa kuin normaalisti kokonaisen vuoden. Hakemuksia on silti rutkasti jonossa.

Ely-keskukseen tulleet hakemukset ovat usein liittyneet sähköisen liiketoiminnan kehittämiseen. Käsittelyyn on lisätty henkilökuntaa.

Tampereen kaupunki puolestaan arvioi, että sen kautta haettava, arviolta 20. huhtikuuta avautuva yksinyrittäjien 2000 euron kertaluonteisen korona-avustuksen haku saa liikkeelle yli 5 000 yrittäjää (AL 15.4.). Kaupungilla on jaettavana yli 10 miljoonan potti.

Kovin pitkään yhteiskunta ei voi pyöriä sen varassa, että suomalaiset työllistävät toisiaan hakemalla ja käsittelemällä velkarahoitettuja erilaisia tukia. Se edellyttää myös muiden rajoitusten kuin Uudenmaan sulun niin pikaista poistamista tai lieventämistä kuin mahdollista.

Toivottavasti se odotettu hetki koittaa ennen kesää.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat