Olympiakomitean puheenjohtaja voi vaikuttaa, Palloliiton Ari Lahti näytti esimerkkiä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Olympiakomitean puheenjohtaja voi vaikuttaa, Palloliiton Ari Lahti näytti esimerkkiä

Suomalaisen liikunnan ja urheilun avainroolista kilpailee neljä ehdokasta, joista paalupaikalle on noussut Jan Vapaavuori.

24.10. 6:00

Suomen Olympiakomitea saa uuden puheenjohtajan syyskokouksen yhteydessä lauantaina 21. marraskuuta Vantaalla. Puheenjohtajapeli on jo nyt tarjonnut värikkäitä käänteitä, kun jonkin aikaa ykkössuosikkina ollut öljymiljardööri Mika Anttonen vetäytyi kisasta.

Asetelma kääntyi päälaelleen, kun monet lajiliitot asettuivat Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren (kok.) taakse. Anttonen leimautui Jääkiekkoliiton ehdokkaaksi, mikä herätti vastareaktion muiden lajien vaikuttajissa ja satoi Vapaavuoren laariin.

Juuri nyt näyttää siltä, että Vapaavuori valitaan vajaan kuukauden päästä nelivuotiskaudelle 2021– 2024. Muut ehdokkaat ovat kokoomuksen kansanedustajat Sari Multala ja Ilkka Kanerva sekä Olympiakomitean hallituksen jäsen Susanna Rahkamo.

Olympiakomitea on valtakunnallinen liikunta- ja urheilujärjestö. Se pyrkii liikuttamaan suomalaisia ja auttamaan huippu-urheilijoita menestykseen.

Vapaavuori nosti Helsingin Sanomissa (21.10.) esiin suomalaisten liikkumattomuuden, minkä voi tulkita epäsuoraksi kritiikiksi kattojärjestöä kohtaan.

UKK-instituutin vuonna 2018 julkaiseman tutkimuksen mukaan väestön liikkumattomuus maksaa yhteiskunnallisesti jopa 7,5 miljardia euroa vuodessa.

Vaikka ongelma ei ole Olympiakomitean piikissä, se olisi voinut tehdä parempaa työtä suomalaisten liikuttamisesta.

Huippu-urheilun menestyksen pohjustamisessa Olympiakomitean voi todeta onnistuneen kohtuullisesti. Karkea jako on, että joukkuelajeissa Suomi ja suomalaiset pärjäävät jopa historiallisen hyvin, mutta yksilölajeissa mitalit ja menestys ovat tiukassa.

Uusi puheenjohtaja voi aidosti edistää Olympiakomitean tavoitteiden toteutumista. Ensinnäkin hänen tulisi ottaa yhteiskunnallisen keskustelijan ja mielipidevaikuttajan rooli. Tähän on varmasti edellytyksiä kaikilla ehdokkailla.

Puheenjohtajan tulee myös valvoa ja linjata johtamansa järjestön tekemää työtä. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti näytti jalkapallon puolella, että rytminmuutos on mahdollista tehdä nopeastikin, mutta se vaatii paneutumista, näkemystä ja johtajuutta. Sattumoisin Lahtea ja Palloliittoa pidetään Vapaavuoren tärkeimpänä tukijana.

Olympiakomitean uudella puheenjohtajalla tulee myös olla hyvät suhteet liike-elämään ja poliittisiin päättäjiin, jotta liikunnan ja urheilun riittävä rahoitus voidaan turvata. Ehdokkaiden kannanotot Veikkaukselta tulevaan rahoitukseen ovat vaalikampanjan mielenkiintoisinta antia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?