Pakkotyön ja ihmiskaupan on loputtava - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pakkotyön ja ihmiskaupan on loputtava – Kukaan ei voi ulkoistaa vastuutaan

Ihmisten hyväksikäyttö myös suomalaisilla työpaikoilla jatkuu tuomioista huolimatta.

19.7.2020 7:17

Yhä useampi ihmiskaupan uhri hakee apua. Eniten tapauksia on ravintola- ja siivousalalla. Näin kertoo Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä, jonka mukaan tammi–kesäkuun aikana 48 ihmistä haki apua. Suurin osa tapauksista liittyy pakkotyöhön.

Helsingin Sanomat kertoi 5. heinäkuuta, että useat siivousalan yritykset riistävät siivoojiaan ilman seuraamuksia. Pahimmillaan siivoojat tekevät työtä palkatta ja nukkuvat työpaikalla. Haastateltavien kertomuksista nousi esiin toistakymmentä työntekijöitään riistävää yritystä, mutta vastaavasti useissa siivousyrityksissä myös toimitaan täysin rehdisti.

Työntekijöiden oikeuksia polkenut yritys siivosi tamperelaista koulua vuosia ( Aamulehti 7.7.2020)

Osa siivousalan työnantajista järjesti jo kymmeniä vuosia sitten tilaisuuksia, joihin kutsuttiin myös median edustajia kuulemaan, kuinka työ on hienoa ja palkkakin on hyvä.

Alalla on pitkään ollut ongelma saada pysyvää työvoimaa, mikä on johtunut juuri niistä asioista, jotka yritettiin kääntää aiemmin muiden silmissä vahvuuksiksi. Matkalla mukaan on tullut ulkomaalaistaustaisia työantajia, jotka ovat omaksuneet alan huonoja käytänteitä ja soveltaneet omiaan. Ihmiskaupasta on annettu tuomioitakin.

Huolehtimista ei saa kokonaan ulkoistaa, vaikka uskoisimme viranomaisten hoitavan rikosasiat. Ilmi tullutta pakkotyötä ja ihmiskauppaa on helppo kavahtaa toimistopöydän ääressä, vaikka selän takana juuri kulkisi mahdollisimman näkymättömäksi tekeytyvä siivooja. Osassa työpaikkoja siivoojaa tervehditään, osassa mulkaistaan vihjaten, että mene jo häiritsemästä.

Työn arvostus lähtee näistä hetkistä. Arvostuksen puutteessa voi olla yksi juurisyy siihen, että joillekin aloille pakkotyö pesiytyy toisia herkemmin.

Jos työtä arvostetaan, siitä maksetaan kohtuullista palkkaa, asianmukaisia päällikkölisiä ja saadaan ihmisarvoista kohtelua. Jos työtä arvostetaan, kaikki pitävät huolen ihmisestä.

Työn tilanneiden, tiloissa samaan aikaan työskentelevien ja työtovereiden pitää kysyä, mitä kuuluu. Työn tilaajalla on myös suuri rooli silloin, kun neuvotellaan siivouksen hinnasta. Jos hintaa revitään alas, se kertautuu ja johtaa siivoojan riistämiseen.

Sana kannattaa panna kiertämään niistä alan yrityksistä, joissa työntekijää kohdellaan ihmisinä ja arvostaen. Näin on onneksi jo käynytkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?