Aamulehden pääkirjoitus 25.4.2020 koulujen avaamisesta. - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Lähiopetus ehkäisee lasten pahoinvointia

Koulujen avaamista vielä kuluvan lukuvuoden aikana on syytä harkita monesta näkökulmasta. Keskiöön kannattaa sijoittaa lapset ja nuoret.

25.4.2020 6:31

Hallitus pohtii ensi viikolla koulujen avaamista 13. toukokuuta. Koulujen sulku astui voimaan 18. maaliskuuta, joten poikkeustila kestää vähintään parisen kuukautta.

THL arvioi koronapandemian alkuvaiheessa, että lyhyeksi määritelty 30 vuorokauden sulku ei juuri hillitse taudin leviämistä. Sadan päivän sulku oli mallin mukaan selkeästi vaikuttavampi.

Jos hallitus päätyy avaamaan koulut kaikille vielä tämän lukukauden aikana, voidaan varovaisesti arvioida, että sulkeminen ehti jonkin verran hidastaa koronan leviämistä.

Opettajien ammattijärjestö OAJ on vastustanut jyrkästi koulujen avaamista ennen kesää. Moni opettaja on ymmärrettävästi huolissaan omasta, läheistensä ja oppilaiden terveydestä. Toisaalta kokemukset etäopetuksesta ovat varovaisen positiivisia. Koulujen arki pyörii kohtuullisesti, mistä ansaitsevat kiitoksen niin uuteen tilanteeseen sopeutuneet opettajat kuin oppilaatkin.

OAJ:n kanta on sinänsä looginen, lähiopetus parin viikon takia ei tunnu järkevältä. Oppimisen kannalta pätkällä ei ole suurta merkitystä.

On kuitenkin hyvä ymmärtää, että terveyteen ja hyvinvointiin liittyy muitakin asioita kuin koronavirus tai etäoppimisen sujuvuus.

Lapset ja nuoret tarvitsevat kehityksensä kannalta sosiaalisia kontakteja. Viime viikkoina lähiopetukseen on osallistunut normaalitilanteeseen nähden vain muutama prosentti oppilaista.

Jos kouluja ei avata ennen syksyä, poikkeuksellinen jakso venähtää 4,5 kuukauteen. Se on pitkä aika kaikille, puhumattakaan lapsista, joiden lähipiirissä on alkoholismia, perheväkivaltaa tai muuta arkea synkistävää.

Lasten ja nuorten aseman ja oikeuksien turvaaminen ei saa jäädä sivurooliin poikkeusoloissa.

Lastensuojeluilmoitusten määrä Suomessa on vähentynyt viime viikkoina. Positiiviselta kuulostava tieto hämää.

Lasten kaltoinkohtelu paljastuu tyypillisesti neuvoloiden, varhaiskasvatuksen ja koulujen kautta. Nyt lasten kontaktit turvallisiin aikuisiin ja kasvatuksen ammattilaisiin ovat vähentyneet dramaattisesti.

Pinnan alla kytevän pahoinvoinnin määrää on mahdotonta arvioida. Jossain vaiheessa tämä pommi kuitenkin räjähtää silmille, ja siihen olisi tärkeää varautua jo nyt. Terveyspalveluiden ja sosiaalihuollon kantokyky pitää turvata poikkeustilanteen jälkeenkin.

Koulujen avaaminen ennen kesää esimerkiksi porrastetusti, oppilasmääriä rajoittaen, voisi pienentää kriisin jälkihoidon kokoluokkaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: