Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toiminut ketterästi historiallisessa kriisitilanteessa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on toiminut ketterästi historiallisessa kriisitilanteessa

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on oikealla tiellä, kun se on alkanut palauttaa kiireetöntä hoitoa. Muuten käsissä tikittäisi aikapommi.

11.5.2020 6:00

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on ollut liikkeissään järkevä historiallisen vaikean kriisin keskellä.

On helppo olla samaa mieltä sairaanhoitopiirin johtajan Tarmo Martikaisen kanssa ja kehua sairaanhoitopiirin hallitusta ketteryydestä.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri otti kovat keinot käyttöön heti, kun poikkeustila tuli voimaan Suomessa 18. maaliskuuta. Kiireetöntä hoitoa alettiin ajaa alas rivakasti, ja Taysissa valmistauduttiin voimakkailla toimilla koronavirusepidemian hoitoon.

Koronapotilaille varattiin oma teho-osasto, henkilökuntaa siirrettiin työtehtävistä toisiin ja testauskapasiteettia nostettiin niin paljon kuin se oli käytännössä mahdollista.

Hektisen vaiheen jälkeen tuli mahdollisuus hengähtää. Kun huhtikuun aikana tartuntatapaukset eivät nousseet merkittävästi, Pirkanmaalla alettiin palauttaa kiireetöntä hoitoa hiljakseen. Esimerkiksi leikkaussaleja on jo pystytty avaamaan.

Kysymys kiireettömästä hoidosta on äärimmäisen tärkeä. Jos jonojen annetaan pitkittyä liikaa, tikittävä aikapommi on vaarassa räjähtää. Kiireettömistä voi tulla kiireellisiä yllättävän nopeasti.

Tämä on myös yksi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin uuden johtajan Tarmo Martikaisen suurimmista huolista, kun katsoo koronakriisin vaikutuksia lähipäiviä pidemmälle.

Aamulehden haastattelussa hän sanoo, että kiireettömän hoidon kasautuminen ja suojavarusteiden riittävyys ovat kriisin vaikeimmat paikat.

Syksyllä työssään aloittanut Martikainen heitettiin heti kylmään veteen. Taloustilanne oli jo ennen koronakriisiä tiukka. Tampereen kaupunkiseudun kunnat eivät hyväksyneet erikoissairaanhoidon hinnankorotuksia, ja tammikuussa sairaanhoitopiiri käynnisti yt-neuvottelut, joilla haettiin 30 miljoonan euron säästöjä.

Sitten tuli epidemia. Sairaanhoitopiirin hallitus arvioi huhtikuussa, että koronaviruksen aiheuttamat menetykset tarkoittavat sairaanhoitopiirille yli 100 miljoonan euron laskua. Koronapotilaiden hoitokustannuksiksi arvioitiin 45 miljoonaa euroa.

Tulevaisuutta on mahdotonta ennustaa, mutta nyt sairaanhoitopiirin on pidettävä linjastaan kiinni ja katsoa kokonaiskuvaa riittävän etäisyyden päästä. Valmiuden ylläpidon lisäksi on pystyttävä hoitamaan perustyö mahdollisimman hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut