Raitiotie toimii vain, jos sitä jatketaan - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Raitiotie toimii vain, jos sitä jatketaan

Tampereen kaupunginvaltuusto tekee maanantaina päätöksen, jonka vaikutukset ulottuvat vuosikymmenten päähän.

19.10. 6:00

Aamulehti

Tampereen kaupunginvaltuusto tekee maanantain kokouksessaan tärkeän, kauas tulevaisuuteen asti ulottuvan päätöksen, kun se ratkaisee raitiotien toisen vaiheen kohtalon. Oletettavaa on, että esitys hyväksytään, vaikka julkisuudessa on esiintynyt viime aikoina myös kriittisiä puheenvuoroja muun muassa siitä, onko päätöstä järkevää tehdä vielä nyt.

Raitiotien laajentaminen on kannatettavaa, sillä koko alkuperäinen ajatus Tampereen seudun tulevaisuuden liikennejärjestelmästä perustuu siihen, että merkittävä osa julkisesta liikenteestä siirtyy raiteille. Jos raitiotie jäisi vain Tays–Sorin aukio ja Hervanta–Pyynikintori-väleille, lopputulos olisi torso ja koko hankkeen järkevyys kyseenalaistuisi.

Vaikeampi kysymys liittyy siihen, onko nyt oikea aika päättää kakkosvaiheesta. Koronavirus ja työttömyys kurittavat Tampereen elinvoimaisuutta, ja tuleva sote-uudistuskin luo epävarmuutta. Kokonaisuuden kannalta viisainta on kuitenkin edesauttaa raitiotien jatkorakentamista mahdollisimman nopeasti, sillä jos hankkeeseen tulee pitkä tauko, käytännön toteuttajat saattavat olla jo kiinni uusilla työmailla ja hankkeen jatko voisi hankaloitua.

Vähäpätöinen asia ei ole sekään, että nyt Raitiotieallianssilla on tieto ja osaaminen siitä, miten raitiotieverkostoa käytännössä rakennetaan, millaisia haasteita siihen liittyy ja miten ne haasteet ratkaistaan. Myös aikataulusta ja kustannusten hallinnasta on saatu arvokasta kokemusta. Huomattavasti lisää arvokasta tietoa syntyy, kun ensimmäiset raitiovaunut saadaan liikennöimään ensi vuoden aikana ja tamperelaiset oppivat uuden tavan liikkua.

Raitiotietä pitää ajatella pitkän tähtäimen ratkaisuna. Tampere ja sen lähiympäristö kasvavat jatkuvasti eikä raitiotie saa pysähtyä kakkosvaiheeseenkaan. Tampereen ja Pirkanmaan päättäjien pitäisi itse asiassa kyetä visioimaan 2040-luvulle asti ja nähdä, miten alueen väestömäärä kehittyy ja miten ihmisten liikkuminen järjestetään. Raitiotien suunnittelun kanssa käsi kädessä nimittäin kulkee kaavoitus ja uusien asuinalueiden suunnittelu.

Tässä erityisen tärkeää on yhteistyö naapurikuntien kesken. Kun visioon kytketään mukaan seuturatikka- ja lähijunahankkeet, Pirkkala, Lempäälä, Nokia, Ylöjärvi ja jopa Orivesi kytkeytyvät Tampereen kanssa kiinni samaan liikennejärjestelmään. Mikäli Tampereen seudun vetovoima jatkuu vähänkään samanlaisena kuin tähän asti, viisailla asumiseen ja liikenteeseen liittyvillä ratkaisuilla alkaa olla kiire.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?