Pörssi nousee, vaikka talous matelee - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Osakkeiden hurja nousu hämmentää monia – vaivatko sijoituselämä ja arki erota toisistaan?

Viime viikolla Yhdysvaltain pörssi antoi valomerkin, kun Applen ja Teslan osakkeet romahtivat.

14.9. 6:00

Kun koronavirus iskeytyi helmi-maaliskuussa ankarasti koko maailman talouteen, viruksen aiheuttama kauhu levisi heti pörsseihin. Ne romahtivat käytännöllisesti katsoen kaikkialla.

Korona lamautti ensin matkailun ja ravintolat, mutta on leikannut kautta linjan myös teollisuusyritysten liikevaihtoja ja -voittoja, eikä varmaa toipumista ole vieläkään näkyvissä.

Pörsseissä meno ei ole ollut läheskään yhtä ankeaa kuin arkielämässä. Kurssipudotuksesta toivuttiin hyvin nopeasti, ja viime kuukausina osakeindeksi ovat nousseet jo lähes samoihin lukemiin kuin ennen koronaa.

New Yorkin pörssin Dow Jones-indeksi hätyyttelee jo viiden vuoden korkeimpia lukemia. Samoin Helsingin pörssin indeksiluku on jo aivan helmikuun huipun kintereillä.

Osakkeet ovat nousseet karkeasti kautta linjan, mutta nopeimmin toipuivat teknologiaosakkeet. Maailman suurimmassa pörssissä, New Yorkissa, tämä näkyi selvimmin. Eristyksiin joutuneet ihmiset alkoivat hyödyttää yhä enemmän erilaisia digipalveluita niin työpaikkojen palavereissa kuin kotonakin. Muun muassa Applen, Amazonin ja Facebookin kurssit virkosivat hetkessä.

Pörssi on lihonut myös siksi, että muita yhtä tuottoisia sijoituskohteita ei juuri ole liikaa tarjolla. Kurssinousu ja alhaisetkin osingot ovat kiehtoneet sijoittajia.

Tämän viikon alussa tuli valomerkki. Teknologiayritysten osakkeet putosivat eniten sitten maaliskuun pörssiromahduksen. Pahimmin tulivat alas Apple ja sähköautovalmistaja Tesla, jonka arvosta suli yhtenä päivänä lähes viidennes.

Moni analyytikko on pitänyt tätä markkinoiden normaalina korjausliikkeenä eli osa sijoittajista myy osakkeitaan ja ottaa voittoja kotiin.

Pörssi ei voi kuitenkaan elää irrallaan todellisuudesta. Sen katsotaan heijastelevan tulevaa. Niinpä markkinoilla on ollut vahva usko, että korona selätetään pian ja talous elpyy nopeasti. Tätä toivovat kaikki, mutta usko ei ole vielä tieto.

Oman kertoimensa talouteen tuovat USA:n ja Kiinan kauppasota sekä USA:n presidentin vaalit. Ne voivat heilautella päiväkursseja vielä mennen tullen.

Piensijoittajan ei kannata kuitenkaan menettää yöuniaan, jos ei ole isolla velkarahalla liikkeellä. Pörssin nousuista ei kannata humaltua, eikä laskuista panikoitua.

Tärkeintä on katsoa, onko sijoittamallaan yrityksellä mahdollisuuksia pärjätä tulevaisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?