Sastamalassa juhlitaan tänään hyvästä syystä - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Sastamalassa juhlitaan tänään hyvästä syystä

Pirkanmaa kaipaa investointeja eri aloille. Vilkas yritystoiminta tarkoittaa myös hyvää työllisyyden kehityksen näkökulmasta.

26.11.2019 0:00

Sastamalassa on tänään isot juhlat, kun kalanjalostukseen keskittyvä perheyritys Kalaneuvos Oy:ssä vietetään tehtaan laajennusosan avajaisia.

28 miljoonan investoinnin seurauksena Pirkanmaan Sastamalassa toimii jatkossa pohjoismaiden suurin kalasavustamo. Laajennus on merkittävä, sillä se kaksinkertaistaa yrityksen tuotantokapasiteetin. Samalla saadaan myös kolmisenkymmentä uutta työpaikkaa.

Veijo Hukkanen perusti pienen kalasavustamon vuonna 1975, ja sen jälkeen yritys on kulkenut pitkän matkan. Nykyisin osa tuotteista menee jo vientiin ja liiketoiminta kasvaa. Tehdas on kasvanut niin suureksi, ettei sitä voi olla huomaamatta ohi kulkevalta valtatie 12:lta.

Kalaneuvoksen tehtaan laajennus on yksi, erinomaisen hyvä esimerkki investoinneista, jotka ovat tärkeitä sekä Pirkanmaalle että Suomelle.

Suomessa yritykset investoivat keskimäärin vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Investointien määrä putosi edellisen finanssikriisin seurauksena kilpailijamaita alemmalle tasolle, eikä tilanne ole vieläkään täysin korjautunut.

Lokakuussa julkaistun Pirkanmaan yritysbarometrin mukaan investointien määrä näytti laskeneen teollisuuden ja rakentamisen toimialalla edelliseen vuoteen nähden. Barometrin perusteella maakunnan paras tilanne investoinneissa oli vuonna 2017.

Yhtenä investointihalukkuutta laskevana tekijänä on pidetty pelkoa työvoimapulasta. Sen voidaan nähdä olevankin varsin perusteltu näkemys, sillä myös Pirkanmaan yritysbarometrin mukaan merkittävimpänä toimintaa rajoittavana tekijänä pidettiin ammattitaitoisen työvoiman puutetta.

Sastamalan Kalaneuvoksen esimerkki on kuitenkin rohkaiseva. Menestyvää ja kasvavaa liiketoimintaa voi olla myös muualla kuin kasvukeskuksen välittömässä läheisyydessä.

Rohkeus investoida uuteen on nimittäin keskeinen asia myös työllisyyden näkökulmasta. Tänään julkaistaan myös tuoreimmat tiedot työllisyyskehityksestä, kun sekä Tilastokeskus että Ely-keskukset julkistavat omat tilastonsa. Kaksi edellistä kuukautta ovat olleet hieman alavireisiä Pirkanmaalla muun muassa päättyneen Tampereen seudun työllisyyskokeilun vuoksi.

Vaikka kokeilua onkin kehuttu, todellisuudessa kestävimmät työpaikat syntyvät yritysten aidosta työvoimatarpeesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos