Tilauskirjojen tyhjeneminen huolettaa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tilauskirjojen tyhjeneminen huolettaa

Monella Pirkanmaan vientiyrityksellä voi olla edessä haastava talvi maailmaa edelleen kurittavan pandemian vuoksi.

7.9. 6:00

Kulunut vuosi ei ole ollut pirkanmaalaisille vientiyrityksille helppo koronaviruspandemian vuoksi. Viennin alamäki saattaa johtaa jopa satojen miljoonien eurojen pudotukseen liikevaihdossa (Aamulehti 7.9.). Toisaalta yrityksissä ei ole vajottu synkkyyteen, vaan viime kuukausina on löydetty uusiakin ratkaisuja tilanteen keskellä elämiseen.

Pandemian vaikutukset ovat olleet hyvin monenlaisia. Alasta riippuen toiset yritykset ovat kärsineet enemmän kuin toiset. Vakavin paikka on kuitenkin se, että lähitulevaisuuden näkymät ovat varsin epävarmat. Tilauskirjat ovat tyhjentyneet kriisin venyessä.

Vientiteollisuus on Pirkanmaan talouden ja työpaikkojen kannalta erittäin tärkeässä asemassa. Pirkanmaan teollisuuden vientiliikevaihdon arvo on vuosittain seitsemän miljardia euroa. Työpaikkoja yrityksissä on kymmeniä tuhansia.

Jos synkät odotukset toteutuvat, Pirkanmaalla voi jäädä saamatta kymmeniä tai jopa satoja miljoonia euroja vientiliikevaihtoa.

Myös Tampereen kauppakamarin jäsenyrityksilleen tekemä kysely kertoo, että koronapandemia on vaikuttanut hyvin laajasti. Kauppakamarin perjantaina julkaistuun tuoreimpaan koronakyselyyn vastasi 355 yritystä. Vastanneista hieman yli 70 prosenttia arvioi, että liikevaihto tulee pienenemään seuraavan kahden kuukauden aikana.

Yksi etenkin vientiyrityksiin iskenyt käytännön asia on ollut matkustusrajoitukset. Esimerkiksi hoitotarvikkeita valmistavalle sastamalalaiselle Lojerille uusien asiakkaiden hankinta on ollut matkustusrajoitusten vuoksi haastavaa. Muun muassa asiakassuhteiden luomisen kannalta tärkeitä kansainvälisiä messuja on peruttu.

Tamperelaisesta Polarmaticista taas kerrotaan, että matkustamista on voitu jonkin verran korvata etäyhteyksien avulla. Tuotteiden asentaminen on kuitenkin haastavaa etänä.

Toisaalta yrityksissä on onnistuttu löytämään uusia toimintatapoja auttamaan rajoitusten keskellä. Sellaisia ovat olleet esimerkiksi verkkokauppa tai myyjän palkkaaminen kohdemaahan.

Vastaavia ratkaisuja kaivataan nyt mahdollisimman paljon. Nyt näyttää siltä, että koronaviruksen kanssa on opittava elämään ainakin jonkin aikaa. Tarvitaan siis tapoja, joilla yhteiskunta pyörii mahdollisimman normaalisti ja virus pysyisi silti hallinnassa. Yhtään rajoitusta ei pidä tehdä vain rajoittamisen vuoksi. Tässä myös yhteistyö eri maiden välillä on tärkeää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?