Tieto auttaa ihmisiä toimimaan oikein - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Tieto auttaa ihmisiä toimimaan oikein

Viranomaisten täytyy kertoa mahdollisimman avoimesti koronaepidemian tilanteesta. Tiedontarve on nyt erittäin suuri.

30.3. 6:00

Suomalaisilla on tällä hetkellä valtava tarve saada tietoa koronaviruksesta, Covid-19-tautiin sairastuneista ja epidemian vaikutuksista. Esimerkiksi Aamulehden verkkosivuilla ja uutissovelluksessa juttuja on viime viikkoina luettu enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Tässä tilanteessa onkin äärimmäisen tärkeää, että viranomaiset, terveydenhuollon toimijat ja päättäjät kertovat asiasta niin avoimesti kuin mahdollista. Suomalaiset ansaitsevat nyt tarkan tilannekuvan siitä, mitä koronaviruksen leviämisestä, sairastuneista ja kuolemantapauksista tiedetään. Jos oikeaa ja vahvistettua tietoa ei ole saatavilla, huhut ja jopa valheet lähtevät liikkeelle.

Päätoimittajien yhdistys vetosi viime viikolla median toimintaedellytysten varmistamisen puolesta tässä poikkeustilanteessa. Perusteena on se, että suomalaisten tiedontarve on tällä hetkellä poikkeuksellisen iso ja median on pystyttävä vastaamaan siihen kattavasti.

Toistaiseksi esimerkiksi kunta- ja aluekohtaisia tietoa sairastuneista on saatu vaihtelevasti. THL:n mukaan maakuntatasoa tarkemmat tiedot voivat vaarantaa sairastuneiden yksityisyyden. Se peruste ei ole pätevä. Esimerkiksi Tampereella on yli 230 000 asukasta. Sairastuneiden määrästä kertominen ei mitenkään vaaranna kenenkään yksityisyyttä, eikä luvuista voi päätellä mitään henkilöistä. Myös Covid-19-infektion aiheuttamista kuolemista on kerrottu hyvin niukasti.

Samaan aikaan edes kaikki virukselle altistuneet eivät ymmärrä karanteenin merkitystä. Valkeakoski kertoi perjantaina, että kaupungissa on todettu yhdeksän tartuntaa. Samalla kaupunginjohtaja kertoi, että karanteeniin asetettuja henkilöitä on liikkunut kaupungilla. Se kertoo, että kaikki eivät vielä ymmärrä tilanteen vakavuutta.

Vaikka tiedot testein vahvistetuista koronavirustartunnoista eivät kerrokaan koko kuvaa taudin leviämisestä, kuntakohtaisten lukujen julkistamisessa ei pitäisi olla mitään pelättävää. Ihmisillä on oikeus tietää, jos virusta on varmuudella todettu omalla kotipaikkakunnalla. Jos tiedot jäävät liian ylätasolle, on vaara, että ihmiset eivät ymmärrä epidemian olevan totta heidän omassa elinympäristössään.

Jokainen joka tapauksessa kuvittelee epidemian mielessään jonkin laajuiseksi, monet alakanttiin. Viranomaiset joko korjaavat mielikuvaa avoimella tiedottamisella tai sitten antavat huhujen velloa. On selvää, että avoimuus on parempi valinta.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat