Torjuntavoittoon tarvitaan nyt taitoa ja tahtoa - Pääkirjoitukset - Aamulehti

Torjuntavoittoon tarvitaan nyt taitoa ja tahtoa

Koronaviruksen toiseen aaltoon valmistautuminen vaatii vaikeaa tasapainottelua tartunnan ehkäisyn ja normaalielämän välillä.

10.9. 7:00

Viime päivien koronauutiset nostavat myös Pirkanmaalla huolta tulevasta syksystä. Tartuntojen määrä on monin paikoin kasvussa, ja vaikka tartuntaketjut ovat pääosin terveysviranomaisten tiedossa, on vain ajan kysymys, että tartuntatilanne voi pahentua myös Pirkanmaan maakunnassa.

Toistaiseksi näyttää siltä, että valtaosa todetuista tartunnoista on ollut alkusyksynä nuorilla ja nuorilla aikuisilla. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vähäisin oirein tai jopa oireettomasti koronan sairastavat eivät voisi tartuttaa sitä väestönosaa, jolla on huomattavasti suurempi riski sairastua vakavasti.

Suomi ja Pirkanmaa ovat eräänlaisella vedenjakajalla. Tilanne voi pahentua nopeasti tai vastaavasti oikein toimien koronan toinen aalto voidaan onnistuneesti torjua – ainakin osittain. Kyse on siitä, kuinka vakavasti kansalaiset tilanteen ottavat.

Koronan hoidosta ja epidemiaan varautumisesta saatiin keväällä paljon tietoa, mutta hoitoa ja rokotetta ei edelleenkään ole – lisäksi viime päivien uutiset rokotteen kehittämisestä eivät ole olleet niin lupaavia kuin olemme odottaneet. Sekin on muistettava, ettei ole myöskään mitään lääketieteellistä näyttöä siitä, että viime päivien tartunnat olisivat jollakin tavalla lievempiä kuin keväällä tai että virus olisi muuntunut.

Viranomaisilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia sulkea yhteiskuntaa kuin kevättalvella. Siksi se, mitä seuraavaksi tapahtuu, riippuu pääosin meistä itsestämme. Emme voi sulkeutua kokonaan neljän seinän sisään, jotta yhteiskunta jatkaa toimintaansa, työt tulevat tehtyä, opinnot opiskeltua, vanhukset ja lapset hoidettua. Moni toimiala ei kestä, jos kulutus loppuu koronan takia. Sen vuoksi nyt tarvitaan viisasta tasapainottelua, ja tämä kehotus koskee yhtä lailla tavallista kansalaista kuin viranomaisia, jotka päättävät, miten koronan toista aaltoa on tässä tilanteessa viisainta torjua.

Alkava vuodenaika ei tee epidemiaan varautumista yhtään helpommaksi. Keväällä toivoa antoi se, että valon määrä lisääntyi ja kesä teki tuloaan. Nyt edessä on pitkä syksy ja pitkä talvi eikä tietoa tulevasta ole. Siksi meidän on oltava kärsivällisiä ja pitkämielisiä niin itseämme kuin lähimmäisiämme kohtaan.

Jos epidemia tästä pahenee, niin kuin hyvin mahdollista on, edessä on kansakuntaa yhdistävä avainkoettelemus. Vastuksen päihittämiseen tarvitaan nyt meiltä kaikilta viisautta, taitoa ja lujaa tahtoa. Toivoa antaa tieto, että keväällä Pirkanmaalla onnistuttiin erinomaisesti ihan kansainvälisestikin vertailtuna.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?